Toamna, gospodinele îşi pregătesc murăturile pentru iarnă şi dulceţuri care mai de care mai gustoase. De azi-dimineaţă, din curtea Virginiei Linul din Salva, se împrăştie un miros îmbietor de silvoiţă... Aceasta va fierbe în căldare până mâine dimineaţă.
Tarabele şi magazinele s-au umplut de fructe şi legume ce îmbie gospodinele să le cumpere pentru a face mâncăruri gustoase sau pentru a se pregăti de iarnă. Aşa se face că din case miroase a dulceţuri sau murături.
De ieri, la casa Virginiei Linul din Salva, au început pregătirile pentru tradiţionala silvoiţă.
„Pregătim aici tradiţionala silvoiţă, în căldare. Mă ajută sora mea şi o verişoară, întreaga activitate fiind bine supravegheată de mama mea”, a explicat pentru Bistriţeanul.ro meşterul Virginia Linul.
Şi munca nu e uşoară...
Ieri s-au "crepat" 200 de kilograme de poame, iar de azi-dimineaţă acestea au fost puse în căldare pe foc.
„Ca să iasă o silvoiţă bună, trebuie să fiarbă o zi şi o noapte. E pusă pe foc de azi de la 08.00 şi va trebui să fiarbă până mâine. Numai aşa iasă bună” a spus aceasta.
Silvoiţa trebuie amestecată non-stop, iar Virginia Linul foloseşte un mâner tradiţional de amestecare în căldare.
Aceasta mai pregăteşte în paralel şi zacuscă cu vinete şi cu hribe.
Întreaga activitate se desfăşoară în curtea casei, unde este amplasat cuptorul şi căldarea.
Meşterul Virginia Linul este o aprigă apărătoare şi păstrătoare a tradiţiei. Ea a reînviat în Salva şezătoarea şi secerişul, cel din urmă fiind preluat, după modelul ei, şi de alte localităţi din ţară.