Puţini sunt cei care se încumetă să dea 10 lei pentru un kilogram de roşii sau 5 lei pe kilogramul de varză! Pieţarii profită că de Paşte vânzările cresc şi scumpesc legumele care, de multe ori, rămân pe tarabe tocmai din pricina faptului că preţurile îi alungă pe cumpărători.
Toţi creştinii se pregătesc pentru Paşte cu bucate alese şi fiecare după buget, cumpără tot ce e mai bun. Pe lângă drob, cozonaci, friptură sau ouă vopsite, pe masă trebuie musai şi legume.
Comercianţii din piaţă profită de această perioadă şi cresc preţurile, care de multe ori la unele produse s-au dublat faţă de cât erau acum două săptămâni.
Roşiile spre exemplu costă 8-10 lei kilogramul, iar varza nu poate fi cumpărată cu mai puţin de 4,5 lei kilogramul. Nici ridichiile sau ceapa verde nu sunt foarte ieftine, o legătură fiind 3 lei şi respectiv 2,5 lei.
Pieţarii spun că preţurile sunt mari şi pentru că producţia este destul de slabă şi asta din cauza frigului din ultima perioadă. Preţurile mari ţin clienţii departe de tarablele din piaţă, chiar dacă legumele sunt proaspete.
Preţuri la fel de mari sunt şi la aprozare sau în supermarket-uri, însă cumpărătorii spun că legumele din piaţă sunt mai gustoase pentru că nu sunt de import.