Vremurile in care elevii participau la olimpiade in functie de performanta de la clasa s-au dus... Acum participa cine vrea si cine poate - din punct de vedere financiar.
Teoretic, Ministerul Educatiei ofera scolilor suportul financiar pentru diferitele activitati sau cheltuieli are survin pe pacursul anului scolar.
Data fiind insa situatia economica a zilelor noastre, pentru multe activitati extra-scolare, unitatile de invatamant percep taxe de la elevi. Asa se explica faptul ca pentru participarea la olimpiade elevii nu mai sunt trimisi la concurs pe baza performantelor ci pe baza situatiei financiare…
Cu alte cuvinte, cine vrea sa participe trebuie sa plateasca! Taxele de participare la olimpiada variaza intre 10 si 30 de lei, in functie de materia la care vor sa-si etaleze cunostintele.
Situatia este cu atat mai dificila cu cat sunt numerosi elevi care au rezultate foarte bune la invatatura dar care nu-si permit din punct de vedere financiar sa ia parte la astfel competitii.
Olimpiade si concursuri scolare se sustin la toate materiile importante: limba romana, matematica, fizica, chimie, biologie, istorie dar si la engleza, franceza, latina sau religie.
Prima sesiune de olimpiade, la nivel local, va incepe din a doua jumatate a lunii noiembrie la toate nivelele de invatamant: primar, gimnazial, liceal.
“Daca lucrurile vor merge asa in continuare, olimpicii vor fi cei cu bani si nu cei cu minti luminate” spune cu tristete o profesoara.