Proiectul de lege privind pensiile speciale pentru deputaţi şi senatori a fost aprobat astăzi în plenu Paramentului. În cadrul şedinţe reunite a Camerei Deputaţlor şi Senatului, inţitiva legislativă a avut 303 voturi "pentru" şi 124 "împotrivă", dar şi 2 "abţineri". Parlamentarii PNL-ulu s-au opus total acestui proiect
Pensiile de lux ale parlamentarilor au devenit realitate! Aşa cum s-a propus, parlamentarii care vor avea minim trei mandate ar putea primi pensii de 4.000 de lei, iar cei care au avut doar un singur mandat 1.500 de lei.
Astăzi deputaţii şi senatorii au supus la vot proiectul de lege care a avut suficienţi susţinători pentru a fi aprobat, deşi Guvernul a dat aviz negativ proiectului, invocând acordul cu FMI.
Parlamentarii PNL au votat pentru respingerea iniţiativei legislative, pe când cei de la PSD, UDMR, PC şi ai minorităţilor l-au susţinut.
"La fel ca toţi colegii mei eu am votat împotriva acestui proiect", a declarat pentru Bistriţeanul.ro senatorul PNL, Dorin Dobra.
Deputatul liberal Stelian Doha a avut o reacţie destul de dură pe pagina sa de Facebook cu privire la votul de astăzi. "N-am nevoie de pensia voastră specială! N-am ajuns în Parlamentul României să-mi votez privilegii, mie ori colegilor mei! . Mă întreb câţi au îndrăznit să-şi consulte alegătorii din colegii cum să voteze. Evident, niciunul. Însă, mai au timp. Dacă legea se va reîntoarce în Parlament, aşa cum s-ar putea întâmpla, au o vară întreagă la dispoziţie. În ceea ce mă priveşte, vă spun de pe acum, aşa cum am făcut-o imediat după vot şi la Realitatea TV, că sunt primul care renunţ la pensia specială!", scria Stelian Dolha.
Parlamentarii PSD au votat pentru punerea în aplicare a ideii cu pensiile speciale pentru parlamentari.
"Era ultima categorie (n.red. parlamentarii) care a avut de suferit de pe urma tăierilor făcute pe vremea când prim-ministru era Emil Boc. Am votat pentru ceea ce era firesc şi asta pentru că am ţinut cont de mai multe lucruri. Unul dintre ele este faptul că noi parlamentarii nu avem contracte de muncă, deci nu cotizăm la pensie. În toţi ani în care suntem în Parlament pierdem timp în care nu cotizăm la sistemul de pensii. Un alt motiv este acela că noi nu avem voie să avem nicio afacere, nu putem să desfăşurăm activităţi de acest gen. În plus, vrem ca în Parlament să fie oameni integrii, să fie cei mai buni dar nu putem să nu le oferim nimic. Trebuie să fie un motiv pentru care să vină cei mai buni, să îi motivăm, să atragem specialiştii care altfel al alege domenii mult mai bine plătite", a declarat pentru Bistriţeanul.ro deputatul PSD, Doina Pană.
Potrivit unui raport dat de Comisia de stat "cuantumul indemnizaţiei pentru limita de vârstă se suportă din bugetul de stat, prin bugetul Camerei Deputaţilor şi al Senatului şi se plăteşte de acestea".