Cum a început noul an, și de astăzi noua sensiune parlamentară, Bistrițeanul.ro a adunat munca dintr-un an a parlamentariilor bistrițeni. Vedeți și voi ce a ieșit!
Astăzi parlamentarii bistrițeni s-au întors la muncă în Parlament, mai puțin Mircea Groșaru care a murit în urma unui stop cardiac chiar în ziua în care ar fi trebuit să plece spre București pentru a începe al doilea an de muncă din acest mandat.
După un an de muncă asiduă în Parlament bilanțul primului an de mandat din legislatura 2012 – 2016 arată așa: 103 inițiative legislative, 566 de intervenții în Plenul Camerelor și 42 de interpelări și întrebări adresate Guvernului. Cei 8 parlamentari de Bistrița-Năsăud au câștigat în fiecare lună de când au fost aleși apoximativ 5000 de lei. Aceasta fiind suma netă care a intrat în conturile aleșilor numai ca indemnizație.
Singura femeie pe care Bistrița-Năsăud o are în Parlamentul României este Adriana - Doina Pană, actual ministru pentru Dialog Social. Conform datelor postate pe site-ul Camerei Deputaților, Doina Pană, a avut din decembrie 2012 și până la finalul anului (când parlamentarii au intrat în vacanță) opt inițiative legislative. A vorbit de șapte ori în plenul Camerei și a susținut patru declarații politice. Doina Pană a fost aleasă deputat în colegiul uninominal nr.1 Bistrița și, la nici o săpămână după ce a ajuns în Parlament, premierul Victor Ponta a anunțat că va face parte din noul Cabinet.
Din colegiul nr. 2 a plecat în Parlament Vasile – Daniel Suciu. În primul an de mandat a inițiat 25 de propuneri legislative, fiind cel mai harnic dintre aleșii bistrițenilor. A luat cuvântul în Plen de nouă ori și a susținut și cinci declarații politice. Tot la capitolul „activitate parlamentară” se numără și o întrebare pe care deputatul a adresat-o Ministrului Culturii. Pentru activitatea sa în Parlament deputatul câștigă lunar, net 4909 de lei.
Cel mai vorbăreț parlamentar a fost deputatul Ioan Oltean care a ocupat și în acest mandat funcția de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor. Ales deputat în colegiul uninominal nr. 3 (Valea Someșului), Ioan Oltean a vorbit de la tribuna Parlamentului de 441 ori și a susținut 59 de declarații politice. Anul trecut a avut 11 propuneri legislative și a adresat șase întrebări și interpelari. Totodată, Ioan Oltean este semnatarul și a șapte moțiuni. Pentru activitea sa, Oltean primește de la Parlament în fiecare lună o indemnizație netă de 5700 lei.
Nechita-Stelian Dolha îi reprezintă în Parlament pe cetățenii de pe Valea Bârgăului. Sinteza activității parlamentare după primul an de mandat arată că liberalul a luat cuvântul de 21 de ori, a susținut 11 declarații politice și a inițiat 22 de legi. Anul trecut Dolha a avut și patru întrebari şi interpelări. Lunar, Stelian Dolha pleacă acasă cu 5031 de lei.
Mircea Groșaru a avut în anul petrecut în Parlament șapte inițiative legislative și a luat cuvântul doar de trei ori în plenul Camerei Deputaților. El a câștigat în fiecare lună petrecută în Parlament 4909 de lei.
Bistrițenii ocupă și trei locuri în Senat. Ioan Deneș a fost ales parlamentar în colegiul uninominal 2. După un an petrecut în Senat, bilanțul arată că Deneș a fost cel mai harnic senator. El a avut 13 iniţiative legislative, a vorbit în plen de 42 de ori și a susținut patru declaraţii politice. În plus, a adresat miniștrilor sau primului ministru, nu mai puțin de 22 de întrebări și interpelări.
Dorin - Mircea Dobra îi reprezintă în Parlament pe alegătorii din Colegiul 1. Într-un an de mandat a înregistrat la secretariatul Senatului 12 propuneri legislative. Dobra le-a vorbit colegilor de 35 de ori și a susținut doar două declarații politice. La capitolul „activitate parlamentară” se numără și cele șase întrebări și interpelări formulate de Dorin Dobra în primul an de mandat.
Daniel Cristian Florian a ieșit și el senator după un calcul pe care puțină lume l-a înțeles. Cert este că și el, la fel ca Ioan Deneș, îi reprezintă pe alegătorii din Colegiul uninominal 2. După primul an petrecut în Parlament, Florian este la coada clasamentul ca activitate parlamentară. El are doar cinci iniţiative legislative, a luat de opt ori cuvântul în plen și de șapte ori a avut declarații politice. În plus, a redactat trei întrebări și interpelări.
Pentru activitatea din Senat fiecare dintre parlamentarii bistrițeni a primit lunar o sumă de 4909 lei.