Combaterea şi diminuarea violenţei în şcoli şi nu numai este scopul principal al proiectului "Repetent la violenţă", proiect demarat de dascălii şi asociaţia de părinţi de la Şcoala Gimnazială "Lucian Blaga". Buna înţelegere şi respectul sunt principiile pe care iniţiatorii proiectului le promovează în rândul elevilor.
"Repetent la violenţă" este un proiect în valoarea de 4000 de lei, finanţat în mare parte de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, care a contribuit cu 3.500 de lei. Restul banilor sunt acoperiţi de Asociaţia de Părinţi "Lucian Blaga", iar scopul acestui proiect este de a-i face pe elevi să înţeleagă că violenţa, de orice fel, nu este bună și are efecte asupra personalității copiilor pe termen lung.
În cadrul acestui proiect vor fi organizate mai multe activităţi la care vor participa cei aproximativ 200 de elevi ai Şcolii Gimnaziale "Lucian Blaga". Şcolarii vor primi pliante, vor urmări filmuleţe şi spoturi şi vor participa la diferite ateliere de creaţie, toate acestea având un mesaj clar împotriva violenţei în şcoli, acasă sau în societate.
În plus, în proiect mai este prevăzută şi amenajarea unei cutii - Helpbox- care să fie pusă în şcoală şi în care elevii sau chiar dascălii pot să pună sesizări şi să povestească experienţele prin care au trecut şi în care s-a apelat la violenţă.
De asemenea, şcolarii vor face o vizită tematică la Penitenciarul Bistriţa, iar în proiect mai este prevăzută şi editarea unei broșuri în care violenţa este combătută.
"Obiectivul principal al proiectului este crearea unui mediu favorabil dezvoltării în rândul elevilor din cadrul şcolii a unor comportamente paşnice, precum şi reducerea violenţei verbale şi fizice în şcoală, familie şi societate", se arată în proiectul "Repetent la violenţă".
Astăzi a avut loc lansarea oficială a proiectului care este susţinut şi de Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud, de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud, Casa Corpului Didactic Bistriţa-Năsăud şi de Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Bistriţa-Năsăud.
"Ideea acestui proiect a pornit din amintirile mele din copilărie în care eram politicoşi, în care ştiam să ne purtăm unii cu ceilalţi, în care nu existau jocurile pe calculator în care copiii să înveţe să se lovească, să fie violenţi fizic ori să fie violenţi verbal. Mi-e dor de acele vremuri în care noi dascălii eram respectaţi şi noi respectam la rândul nostru, în care copiii îşi respectau părinţii şi copiii ne respectau pe noi. Poate că sunt nostalgică, poate că acele vremuri nu o să mai fie niciodatădar totuşi eu rămân cu colegii mei, coordonatorii acestui proiect, cu speranţa în suflet pentru vremuri mai bune. Aceasta a fost ideea de început, din această idee de început s-a năascut acest proiect", a declarat astăzi învăţătoarea Monica Andreşan.