"Ar trebui sa-i ascultam mai atent si mai des pe copii, ar trebui sa-i incurajam sa vorbeasca liber" - aceasta a fost concluzia si sfatul comisiei care s-a ocupat pana ieri de evaluarea psihosomatica a prescolarilor in vederea inscrierii lor la scoala.
In centrul de evaluare deschis in cadrul Gradinitei “Casuta cu Povesti” din Bistrita au fost inscrisi pe listele pentru evaluare 85 de copii care implinesc 6 ani dupa data de 1 septembrie. Cu toate acestea, la evaluare s-au prezentat 112 copii din intreg orasul, pentru ca unii parinti au dorit sa-si inscrie copilul la scoala chiar daca acesta nu are varsta necesara sau pregatirea adecvata.
Din cei 112 copii evaluati, doar 8 au primit recomandarea si acceptul comisiei pentru a fi inscrisi in clasa I. Alti 7 copii au fost considerati prea mici chiar si pentru clasa pregatitoare (clasa 0) iar ceilalti 97 de copii au primit recomandarea necesara inscrierii in clasa pregatitoare.
Rodica Branisteanu, membra in comisia de evaluare a prescolarilor, a recunoscut ca nu au fost probleme sau incidente la evaluare, majoritatea copiilor parcurgand cu succes indicatorii propusi de Ministerul Educatiei.
Comisia de evaluare a intalnit si copii exceptionali, dezvoltati mult peste media varstei lor dar si copii care au prezentat unele dificultati in exprimarea libera sau in relatarea coerenta a unor povestiri scurte. “De aceea ar fi important sa dezvoltam creativitatea in limbajul copiilor, sa-i ascultam mai des si sa-i incurajam sa vorbeasca liber cat mai mult” a concluzionat Rodica Branisteanu.
Din comisia de evaluare au mai facut parte psihologul Nadia Dobrin, consilierul Georgeta Miresan (din partea gradinitei “Trenuletul veseliei”) si Livia Cotfas.