Aria protejata Parcul National Muntii Rodnei va putea fi "admirata" si in carti. Administratorii acesteia s-au hotarat sa realizeze o monografie, prin care cei doritori sa afle cat mai multe despre aceasta frumusete a naturii. Monografia a fost tiparita in 1500 de exemplare si va fi distribuita in bibliotecile din tara.
Administratia Parcului National Muntii Rodnei a implementat un proiect finantat prin Programul Operational Sectorial de Mediu cu aproape 600.000 euro. Acesta viza “Masurile de management conservativ al biodiversitatii Parcului National Muntii Rodnei – sit Natura 2000”.
Unul dintre obiectivele acestui proiect a fost realizarea unei monografii a acestei arii protejate. Astfel ca, administratorii parcului au lansat in urma cu putin timp lucrarea “Monografia Parcului National Muntii Rodnei”.
De acum incolo, cei care nu reusesc sa admire “la pas” frumusetile din Muntii Rodnei, o pot face “savurand” monografia. Parcul National Muntii Rodnei este cea mai intinsa arie protejata din nordul Carpatilor Orientali, avand o suprafata de 46.339 ha.
Importanta acestei arii protejate se datoreaza atat geologiei si geomorfologiei muntilor, cat si prezentei a numeroase specii de fauna si flora, endemite si relicte glaciare.
Turismul de recreere valorifica insusirile cadrului natural, astfel cei interesati pot sa parcurga trasee montane de o frumusete inedita, sa observe flora bogata cu multe specii rare, sa se bucure de privelistea lacurilor si caldarilor glaciare, sa remarce elemente de fauna deosebite, cum ar fi: capra neagra, cocosul de munte, cocosul de mesteacan, marmota, cerbul carpatin, caprioara etc.
Monografia cuprinde 6516 specii si a fost tiparita in 1500 de exemplare. Aceasta va fi distribuita in 25 de biblioteci din tara prioritate avand cele care se afla in imediata apropiere a judetului Bistrita-Nasaud.
"Am realizat aceasta monografie printr-un proiect cu fonduri europene. La intocmirea monografie au muncit patru persoane, in colaborare cu alti zeci de colegi, care au adunat informatiile din ultimii ani. Monografia cuprinde 6516 specii care se regasesc in Parcul National Muntii Rodnei, insa numarul speciilor este mult mai mare. Au fost tiparite 1500 de exemplare care vor fi distribuite in 25 de bibilioteci din tara. In viitor, dorim sa facem si un album cu fotografii din rezervatie si sa mai tiparim si alte carti", a declarat in cadrul unei conferinte de presa secretarul Consiliului Stiintific al Parcului National Muntii Rodnei Claudiu Iusan.