Valoare lucrărilor de modernizare a Parcului Municipal a fost estimată iniţial la 17,6 milioane lei. Cu toate acestea, când s-a tras linia, s-a constatat că totul s-a făcut la jumătate de preţ. Parcul arată foarte frumos, chiar dacă s-au folosit doar jumătate din banii estimați.
În cadrul unei conferinţe de presă organizate astăzi în Parcul Municipal, primarul Ovidiu Creţu a „tăiat panglica” ce anunţă finalizarea lucrărilor de modernizare a parcului.
„Ideea de modernizare a Parcului Municipal a existat de pe vremea fostului primar, Vasile Moldovan, din 2006, însă proiectul lui nu a fost supus votului. Totuşi, iată-ne după aproape 7 ani că putem să inaugurăm un parc cu o totul altă înfăţişare. Valoarea totală a proiectului pentru care am semnat finanţarea a fost de 17.638.896,13 lei, însă valoarea finală a proiectului este de doar 9.077.874,94 lei, adică jumătate din valoarea pe care am semnat-o ca şi finanţare. Ne-a deranjat reducerea aceasta pentru că am fi dorit să folosim toţi banii europeni, dar prin licitaţie şi prin corecţiile pe parcursul execuţiei, valoarea a scăzut foarte mult", a declarat primarul Ovidiu Creţu.
Astfel, cu cei 9.077.874,94 lei s-au făcut următoarele:
- reabilitarea tuturor aleilor parcului
- reabilitarea străzii Parcului cu prelungirea acesteia până la strada Ioan Raţiu şi refacerea trotuarului aferent străzii Parcului
- crearea unei alei pentru biciclete şi role
- reabilitarea şi modernizarea celor două terenuri de joacă pentru copii
- amenajarea unei parcări auto extinderea sistemului de iluminat public, pietonal şi arhitectural
- realizarea de reţele de apă şi canalizare
- amenajarea unui luciu de apă
- instalarea a 4 cişmele cu apă potabilă
- amenajarea a 3 grupuri sanitare
- realizarea unui sistem de irigaţii pentru întreţinerea spaţiilor verzi
- plantarea a 249 de arbori
- amenajarea unui labirint vegetal format din specii de plate de talie joasă
- protejarea şi punerea în valoare a celor două specii de arbori declarate monumente ale naturii: Ginkgo Biloba şi Liriodendron Tulipifera
- reabilitarea spaţiilor verzi cu gazon tip rulou
- montarea a 224 băncuţe, 70 coşuri de gunoi şi pubele şi 6 panouri informare
Bistriţenii se bucură de acest parc şi indiferent de vreme, aleg să se plimbe şi să admire peştii din lac.
Întrebarea e, ce s-ar fi putut realiza dacă s-ar fi dispus de toată suma de 17,6 milioane lei.
Oricum, cheltuieli vor mai fi şi de acum încolo.
„Parcul va trebui întreţinut. Trebuie o persoană care să se ocupe de igienizarea toaletelor publice, cineva care să se ocupe de gazon, de strângerea frunzelor. Ori toţi aceştia trebuie plătiţi. Dar, cu toţii ştim că frumuseţea costă”, a conchis primarul Bistriţei, Ovidiu Teodor Creţu.