“Vrem să muncim, orice, dar să muncim” – este mesajul disperat al celor trecuți de prima tinerețe și aflați în căutarea unui loc de muncă. De cealaltă parte, tinerii vor doar să ”marcheze” că ar fi interesați și vor de la angajator doar ștampila. De muncă?! Ar munci, dar pe bani mulți, ce și cât vor ei și, dacă se poate, în străinătate!
Îngrijorare pe chipul angajatorilor. Relaxare pe fața tinerilor aflați la Bursa Locurilor de Muncă organizată de AJOFM BN, astăzi, în cantina Colegiului Tehnic ”Grigore Moisil”. Și disperare pe chipul celor trecuți de prima tinerețe care își caută de luni de zile un loc de muncă și nu cred că astăzi vor avea mai mult noroc.
Bursa locurilor de muncă s-a deschis la ora 10.00 şi cei aproximativ 70 de angajatori au pus la bătaie aproape 700 de locuri de muncă în județ. Din păcate, organizarea AJOFM a lăsat mult de dorit, spațiul fiind înghesuit, multă gălăgie, astfel încât cu greu s-a putut înțelege cererea cu oferta, angajatorul cu șomerul.
Pe de-o parte, angajatorii s-au arătat extrem de dezamăgiţi de faptul că şomerii nu par prea interesaţi de ofertele puse la bătaie. Proprietarul unei brutării din Bistriţa ne-a spus ar vrea oameni serioşi şi dornici să muncească, dar că prea puţini sunt aceia interesaţi de oferta sa. Omul spune că şomerii sunt interesaţi mai mult de ştampila care să dovedească faptul că au fost la bursa locurilor de muncă. Acelaşi lucru îl spune şi proprietarul unei florării. Omul este supărat că interesul pentru locurile de muncă ofertate este foarte mic şi că şomerii nu vor de fapt un loc de muncă, ci sunt interesaţi să îşi primească indemnizaţia.
Un alt patron dezamăgit este proprietarul unui restaurant. Ne-a declarat, foarte îngrijorat, că ar avea nevoie de personal pentru servire şi pentru bucătărie, dar nu găseşte oameni pe care să-i angajeze. Acesta dă vina şi pe impozitarea bacşişului pe care Guvernul vrea să o impună începând cu 1 mai.
“La aşa măsuri cine să mai vină să lucreze în ospătărie? Şi oamenii pe care îi mai am o să îşi dea demisia”, ne-a spus supărat angajatorul.
Când vine vorba despre şomerii care caută un loc de muncă, cea mai mare problemă este cu cei care nu mai au mult până la pensionare. Aceştia se plâng că, deşi au calificare şi ani de muncă în spate, când angajatorii aud ce vârstă au nu mai sunt interesaţi să-i angajeze. Deşi au experienţă şi sunt pricepuţi în domenii în care astăzi cu greu mai găseşti oameni calificaţi, cei trecuţi de 45 de ani spun că îşi caută cu lunile un loc de muncă. Ar munci orice, dar nimeni nu vrea să îi angajeze pentru că “sunt prea bătrâni”.
"Am 27 de ani de muncă. Am lucrat la CPL din '77 şi am plecat de acolo când s-a închis. Am 57 de ani şi e foarte greu să îmi găsesc un loc de muncă. Când aud patronii de vârstă îmi spun că o să mă sune, eu aştept şi nimic...Și mai am nevoie de trei ani de muncă ca să mă pot pensiona...", ne-a povestit extrem de trist un bărbat venit astăzi la Bursa locurilor de muncă.
Un prieten al acestuia, fost coleg de la CPL, este în aceeaşi situaţie. Omul spune că îi este foarte greu să-şi găsească un loc de muncă şi că de două luni încearcă să se angajeze, dar fără succes. "Mi-a promis cineva că mă cheamă acuma de la 1 mai... sper să fie asa", ne-a spus îngrijorat omul.
În ceea ce-i priveşte pe tineri, lucrurile stau cu totul altfel. Deşi angajatorii sunt dispuşi să îi formeze şi să le facă angajări cu acte în regulă, pretenţiile lor îi ţin departe de orice loc de muncă. Mulţi dintre tineri, deşi nu au experienţă şi poate nici specializări, vor locuri de muncă mult prea bine plătite pentru ceea ce pot oferi, program scurt şi multe alte beneficii. Sunt unii care au vizitat astăzi Bursa locurilor de muncă şi după ce au văzut ofertele spun că preferă un job în străinătate pentru că este mult mai bine plătit.
"Eu am terminat asistent generalist, dar nu am găsit nimic. E un domeniu în care foarte greu găseşti, mai ales dacă nu cunoşti pe cineva. Am încercat şi altceva, dar nimic", ne-a spus Darius Iliuţă.
Un tânăr care tocmai a absolvit liceul spune că e foarte greu să te angajezi dacă nu ai experienţă. "Nimeni nu mă bagă în seamă dacă nu am mai lucrat. Cei care ar vrea să mă ia nu oferă mare lucru. Am lăsat câteva CV-uri şi sper totuși că mă sună să merg la interviu", ne-a povestit Raul Groza.