Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  130 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Păiuşul lui Porcius regăsit după 110 ani în Parcul Naţional Munţii Rodnei

26/08/2014 14:06:25  
Acum câteva zile a fost redescoperit de către botanistul Matis Attila şi colegii, în Parcul Naţional Munţii Rodnei celebrul păiuş a lui Porcius (Saussurea porci), o floare de culoare albastră ce a fost colectată ultima dată în anul 1902 de botanistul şi academicianul rodnean Florian Porcius.

Acesta a colectat un exemplar din păiuşul de îi poartă numele din Poarta Corongişului, a cultivat-o în propria grădină şi apoi a transmis Grădinii Botanice „Alexandru Borza” din Cluj câteva exemplare presate care se găsesc şi azi în colecţia muzeului acestei grădini.

Încă din anii 1900, această plantă era pe cale de dispariţie datorită suprapăşunatului, exemplarul colectat de Porcius fiind deja afectat de păşunat, neavând floare.

Planta declarată endemit rodnean a fost descoperită ulterior şi în Carpaţii Ucraineni, unde există şi azi o populaţie semnificativă. Redescoperind păiuşul lui Porcius, se îmbogăţeşte consistent constelaţia de endemite carpatice ale acestui sanctuar natural cu valoare ridicată de conservare.

În perioada viitoare, zona unde a fost redescoperită specia păiuşul lui Porcius va fi inclusă în regim de strictă protecţie în vederea conservării genofondului.

Biolog dr. Claudiu Iuşan
Administraţia Parcului Naţional Munţii Rodnei (Rezervaţie a Biosferei)

 

3422 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro