Afirmația a fost făcută de primarul Bistriței referitor la procesul intentat Curţii de Conturi pentru biletele gratuite de transport. Curtea de Conturi are o listă „secretă” cu bistriţeni care nu ar avea dreptul, dar NU vrea să o dea municipalităţii pentru confruntare și Casa de Pensii susţine că primăria nu are acces la astfel de informaţii...
Municipalitatea a intentat proces Curții de Conturi, la Tribunalul Bistrița-Năsăud, după ce aceasta a considerat că subvențiile acordate pensionarilor, prin scutirea de la plata biletelor de autobuz ar fi nelegale.
„Curtea de Conturi ne-a făcut o sesizare legată de subvenţiile la transport, din care rezulta că unii dintre beneficiari au domiciliul în alte localități, au case în alte părți sau că unii nu sunt înregistrați ca pensionari - niște lucruri la care chiar nu avem nici un control” - a explicat jurnaliştilor de la Bistrițeanul.ro primarul Ovidiu Teodor Creţu.
În toamnă, Curtea de Conturi acuza primăria Bistrița că, prin Direcția de Servicii Publice a municipalității, ar fi cauzat un prejudiciu de circa 1,5 milioane de lei bugetului local al municipiului Bistrița după ce ar fi decontat operatorului de transport public local, compania Transmixt, o sumă mai mare decât cea cuvenită pentru subvenționarea transportului public local.
Inspectorii Curții de Conturi susțineau că „în perioada 2012-2014 s-au decontat subvenții pentru transportul public de persoane fără a urmări dacă modul de justificare a sumelor solicitate de operatorul de transport respectă prevederile legale impuse de cadrul specific legal. Suma plătită a fost mai mare decât cea cuvenită legal, prin calcularea de profit la subvenţii şi prin includerea în deconturile lunare a unor cheltuieli nejustificate cu dobânzi şi comisioane bancare. Valoarea abaterilor constatate pentru perioada 2012-2014, respectiv subvenții acordate necuvenit este estimată la suma de 1.438.885 de lei”.
Cei de la Curtea de Conturi susțineau că Primăria Bistrița ar fi decontat călătoriile efectuate de persoane cu handicap și însoțitori, de pensionari, persoane persecutate din motive politice sau etnice și luptători în Revoluție, însă în momentul în care Curtea de Conturi a folosit un soft pe baza căruia pot fi identificate CNP-urile în bazele de date ale instituțiilor care se ocupă de situația lor, a aflat că o parte dintre persoanele respective nu se încadrează în aceste categorii și, în aceste condiții, municipalitatea ar fi plătit companiei Transmixt peste 294.000 de lei fără drept.
De aici au plecat și problemele... Numai că municipalitatea nu are acces la aceste date ale Curţii de Conturi şi nu poate confrunta lista pe care o are cu cea a organelor de control pentru a vedea unde au apărut problemele.
„Le-am solicitat să ne dea listele pe care ei le au, să le confruntăm și vedem unde este problema. Nu, nu vi le dăm! Cereţi-le la Casa de Pensii mi-au spus cei de la Curtea de Conturi... Sigur, fără probleme. Am scris la Casa de Pensii, însă acolo, surpriză! Ne-au spus că nu ni le dau pentru că nu avem dreptul să obţinem această informație. Și stăm și ne uităm ca proștii unii la alții și nu știm ce să facem... Acum sunt atât de mulți controlori și verificatori în țara asta a noastră că mai bine nu faci nimic şi atunci nu ai probleme... Este, din păcate, o realitate: toți funcționarii sunt cu frica în sân și orice semnătură care se pune undeva trebuie verificată în şapte legi. Este groaznic sistemul acesta al nostru... S-a ajuns într-o fază incredibilă! La un moment dat mi-a spus Olguța Vasilescu (n.red. - primarul oraşului Craiova), la o întâlnire a Comitetului Director al Asociației Municipiilor, că funcționarii nu semnează numai pe bază de sentință definitivă... Am crezut că glumește! Mi-a spus - Nu, domnule primar, așa este - sunt sectoare în care (legile proprietății de exemplu) numai pe bază de sentință se semnează actele”, a declarat pentru Bistrițeanul.ro primarul Ovidiu Crețu.
Conform unei hotărâri mai vechi a Consiliului Local Bistrița în municipiu și cartiere pot circula gratuit cu mijloacele de transport în comun pensionarii, văduvele de război, revoluționarii și persoanele cu handicap. În 2014 au beneficiat de aceste servicii peste 14.600 de persoane din care peste 12.000 erau pensionari.
Procesul intentat de municipalitate Curţii de Conturi este înregistrat la Tribunalul Bistriţa-Năsăud în 17 decembrie 2015 fiind în procedură prealabilă. După ce dosarul va fi verficat va începe judecata pe fond a acestuia și poate justiția va lămuri ceea ce instituțiile nu pot din lipsă de comunicare.