Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  68 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Ovidiu Cretu, un primar bun, dar nu cu orice pret...

27/02/2012 00:06:57 Claudia ANDRON  
Ovidiu Cretu este poate cel mai bun primar pe care l-a avut Bistrita vreodata. Are stofa de primar, este un bun organizator, are initiative bune, a atras fonduri europene si cu toate acestea, la sfarsit de mandat, avem multe sa-i reprosam. Avem oare prea mari pretentii de la el?! Pana la urma e doar un om, poate prea incapatanat sa ne asculte...

Nu e un secret, am spus-o de multe ori, ma numar printre sustinatorii actualului primar al Bistritei, chiar daca la inceputul mandatului eram foarte sceptica in ceea ce-l priveste. Multe planuri, putine izbande, imi spuneam.

Ovidiu Cretu m-a impresionat insa pe parcursul mandatului. Mi-a placut hotararea, determinarea, faptul ca era vizibil ca facea ceva in oras. Chiar si sensurile giratorii, atat de contestate la inceput de bistriteni, dar care acum isi dovedesc utilitatea in fluidizarea traficului. Se simtea ca avem un primar activ pentru prima data dupa multi, multi ani, in care nu s-au miscat prea multe prin oras. Am remarcat foarte repede ca are o capacitate extraordinara de organizator si fermitate in a lua decizii importante si incomode.

Prima impresie buna mi-a facut-o imediat dupa instalare, la Zilele Bistritei, cand a zburatacit satrele de pe spatiul verde din centru si a promis ferm ca va muta tiganeala de acolo. Imi amintesc apoi perfect furtuna ingrozitoare care a ravasit orasul intr-o zi de vara si cum, in mai putin de 24 de ore, a fost curatat orasul, crengile au fost indepartate, ne-am reluat rapid viata de dinainte. La Ovidiu Cretu mai imi place ca este primarul cu care nu mi-e rusine sa ma prezint chiar si-n fata lui Barack Obama si sa-i spun ca e primarul orasului meu. Are stofa de primar, e educat, e cult, impune si cere respect.

Au trecut anii, s-a consumat mandatul si acum, la sfarsit, ma gandesc ca poate, pe parcurs, mi-au crescut foarte mult pretentiile in ceea ce-l priveste si de aceea sunt dezamagita de cateva din proiectele sale, idei minunate, sfarsite sau gestionate prost.

Incapatanarea si incapacitatea de a asculta si de sfatul altora e marele sau defect - cred eu. Are cateva proiecte atat de bune, greu de contestat la prima vedere si care au sfarsit atat de prost sau ne-au facut sa zicem ca nu chiar asta ne doream.

1. Wonderland. Nu as spune ca e proiectul cu care a castigat alegerile, atunci a fost alt context. As spune doar ca e un proiect pe care-l asteptam de la Ovidiu Cretu daca tot a castigat alegerile.

Ideea unui parc de distractii e minunata. Bistrita chiar are nevoie de asa ceva. Dar sa vii acum, la sfarsitul mandatului, sa iei rapid un imprumut de 200 de miliarde din care sa-mi spui ca agrement si Wonderland inseamna sa faci o partie de schi, un hotel de patru stele si sala de sport cu mii de locuri mi se pare aiurea cel putin. La ce ne foloseste o partie de schi pe care nu vom schia deloc sau prea putin in lipsa zapezii si a temperaturii chiar si pentru tunuri de zapada? La ce ne trebuie un hotel cand sunt atatea goale in oras? La ce ne trebuie sala polivalenta cu mii de locuri cand rare sunt evenimentele in care aduni cateva sute de spectatori? De ce oare proiectul n-a primit finantare europeana? De ce nu au fost interesate firmele sa investeasca intr-un astfel de proiect? Poate pentru ca nu e viabil. Sunt bani aruncati in vant. Iar firmele isi gandesc bine fiecare investitie, nu se bazeaza pe imprumuturi pe care le platesc bistritenii.

Daca Wonderland inseamna parc de distractii, poate ar fi bine sa semene cu un parc mai intai. Costurile ar fi infinit mai putine. Cateva alei, o iarba grasa pe care sa calci liber, tunsa frumos, locuri de gratare, banci, umbrare, locuri de joaca din lemn pentru copii. Un parc unde bistritenii sa vina cu o patura si cu copiii sa se bucure de natura. Si asa nu avem unde sa iesim in imprejurimi, iar un loc special amenajat de iesit in natura ar fi minunat. Credeti ca nu i-am putea zice Wonderland?! Cu timpul poate ar aparea si investitori interesati sa faca un bazin, terase sau mai stiu eu ce chestii care tin de agrement.

O partie de schi pe care prea putini bistriteni o vor folosi prea putin timp intr-un an, care costa atat de multi bani, mi se pare o investitie cel putin inutila, daca nu o ambitie prosteasca. Si apoi nu stiu de unde ambitia asta sa-i facem sportivi pe bistriteni. Au deja destule alternative in oras, numai sa vrea sa faca sport.

2. Reabilitarea Bisericii Evanghelice. Era absolut necesara o astfel de lucrare, dar parca ceea ce-a iesit prea ne ia ochii: tigla straluceste, patina de vechi de pe fatade a fost inlocuita cu o nuanta deschisa, parca nu mai e biserica langa care am crescut si pe care am vazut-o in vederile vechi cu Bistrita. E nou nouta.

Sa ma ierte arhitectii si alti minunati specialisti care au lucrat la proiectul de restaurare a bisericii, dar mie mi se pare, la final, ca lucrarea seamana cu o renovare. Daca restaurare inseamna sa dai cu lavabila "pierdut" turnul si sa iei amprenta anilor ascunzand-o sub o vopsea nou-nouta, dati-mi voie sa spun, ca nespecialist si bistritean, macar ca nu-mi place. Arata acum a biserica de parohie, proaspat renovata. Liftul mi se pare ca se potriveste ca nuca-n perete, dar macar ne putem da mari ca e singurul din Transilvania - asa idee inca n-a avut nimeni.

Daca e asa de reusita opera, as propune ca patentul sa fie preluat de Biserica Neagra din Brasov. Cu tot cu lift.

3. Toaletarea arborilor de pe Republicii. Minunata initiativa. Trebuiau toaletati arborii. Dar parca toaletarea s-a facut prea dur. Si rezultatul e trist si deprimant. Seamana cu o padure a spanzuratilor - cum au numit-o colegii din presa, si nu mai aminteste cu mai nimic de bulevardul frumos de acum patru ani. Sfatul specialistilor care n-au ciuntit poate niciodata asa arbori s-a dovedit a fi un sfat prost si inca nu avem siguranta ca bulevardul va mai fi asa frumos cum a fost odata. Cateodata si specialistii dau gres, poate chiar pentru ca nu avem cu adevarat specialisti, ci numai diplome fara experienta in teren si functii luate pe carnete de partid.

4. Zilele Bistritei. Balciul, mizeria si prostul gust nu-si aveau locul in centrul Bistritei si ideea de a muta toate acestea in oborul de la Viisoara era minunata daca s-ar fi si amenajat locul pentru astfel de evenimente. Totusi, odata cu balciul parca s-au dus si Zilele Bistritei. In oras au ramas doar manifestarile elevate, bine venite - un plus dat evenimentelor, dar parca lipseste animatia, terasele si targul cu produse ale mestesugarilor din toata tara pe care le cautam o data in an. S-ar putea face o selectie a comerciantilor care participa, daca tot vrei sa dai o tinuta si comertului, dar nu sa iei tot si sa arunci in praful de la Viisoara unde cei mai multi ne facem curaj sa calcam intr-o singura zi, cateva ore, de dragul copiilor. Asadar, ideea de a muta balciul si tiganeala a fost minunata, dar am ramas fara aerul de sarbatoare din centrul orasului.

Chiar daca are cateva proiecte in care idei bune au sfarsit prost, are altele care ma fac sa spun ca e un primar bun, greu de invins in alegeri. Reabilitarea cu fonduri europene a catorva scoli, lansarea Bistritei ca destinatie turistica, mutarea chiriasilor primariei din Centrul Vechi, absorbtia buna de fonduri europene - sunt doar cateva dintre realizarile pentru care Ovidiu Cretu merita felicitat.

E foarte greu sa comunici cu cineva care este convins ca le stie pe toate. Totusi, ma gandesc ca daca Ovidiu Cretu va ramane primarul nostru pentru urmatorii patru ani ar putea tine cont si de ceea ce ne place, nu doar sa faca ceva, cu orice pret. Aceeasi energie si determinare pot fi folosite si in proiecte cu real impact pozitiv asupra vietii noastre, nu doar sa avem ceva de dragul de a avea. Ar putea intra in memoria colectiva a bistritenilor ca cel mai bun primar pe care l-am avut, nu ca unul care a facut mult, dar ce folos ca a facut daca nu ne putem bucura de ceea ce a facut. Depinde si cum ramai in istorie, ce va scrie in dreptul tau. Cretu a intrat in istoria orasului si el singur poate influenta ce va scrie in dreptul lui.

Daca PD-L-ul va gasi pe cineva mai bun decat el, foarte bine. Din partea mea sa gaseasca fiecare partid pentru ca noi, bistritenii, nu vom avea decat de castigat daca in iunie va trebui sa alegem intre doi, trei sau zece candidati foarte buni. Cel mai bun sa fie primarul nostru si sa faca din Bistrita cel mai frumos oras din lume. Dar nu oricum si nu cu orice pret...

7615 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro