Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  54 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Ovidiu Crețu: Consiliul Județean își asumă riscuri finanțând echipa de handbal

08/03/2018 14:30:58 Ana ȘTEFĂNEL  
Primarul Bistriței a vorbit ieri, în cadrul unei conferințe de presă, despre motivele care împiedică municipalitatea să sprijine financiar sportul de performanță. Mai mult, acesta susține că Emil Radu Moldovan, prin Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, și-a asumat riscuri finanțând echipa de handbal.

„Am dorit să finanțăm sportul și, atât timp cât legislația din România a fost limpede, am finanțat sportul profesionist - pentru că sportul de masă îl finanțăm mai bine decât mulți alții, inclusiv pârtia de ski este finanțarea sportului de masă. Dar, finanțarea sportului de performanță trebuie să se facă în conformitate cu legislația din România, care nu este clară și în Primăria Bistrița nu semnează nimeni ceea ce nu știe că este legal. De aceea, nu am putut să ne angajăm să finanțăm nici clubul de fotbal și nici pe cel de handbal pentru că legislația este ambiguă și un control de la multele instituții care fac acest lucru poate să arate că am finanțat ilegal, sunt explicațiile primarului Ovidiu Crețu.

Chiar dacă în cadrul Consiliului Local Bistrița a fost votat anul trecut un proiect de hotărâre prin care CSM Bistrița, echipa de handbal feminin, să primească două milioane de lei din partea Primăriei Bistrița, acest lucru nu s-a mai întâmplat. Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a luat atunci măsuri și pentru a ajuta echipa să evolueze în continuare a suplimentat sumele inițale. 

Ovidiu Crețu spune că s-au cerut lămuriri la minister, însă nu au venit, iar în forma în care este acum legea, Primăria Bistrița nu poate susține echipa de handbal: „Am cerut clarificări inclusiv pe vremea când era ministru doamna Gabriela Szabo, nu am primit niciun răspuns. S-a modificat legea recent și președintele Iohannis a trimis-o înapoi. (...) Repet, în momentul în care legislația va fi clară și limpede o să ne implicăm și în finanțarea sportului de performanță.

„Potrivit art.18 din Legea educației fizice și sportului nt.69/2000, cu modificările ulterioare se pot aloca sume din bugetele locale, pentru finanțarea sportului, doar cu respectarea legislației naționale și comunitare în domeniul ajutorului de stat.

Se consideră ajutor de stat finanțarea structurilor sportive cu sume ce depășesc 200 mii euro, pe 3 ani consecutivi.

Consiliul Concurenței a comunicat MTS, Curții de Conturi, Parlamentului României, condițiile impuse de art.107, alin(1) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene. Astfel structurile sportive, indiferent de statutul lor juridic (public sau privat) sau de modul de finanțare, se consideră că primesc sume sub formă de ajutor de stat, atâta timp cât:

  • ajutorul este «susceptibil» să afecteze schimburi comerciale între state,
  • există potențial de a participa la competiții europene, 
  • sportivii profesioniști primesc o remunerație ce reprezintă o parte semnificativă din veniturile lor ,
  • există transfer de jucători profesioniști sau există încasări din publicitate, media, sponsorizări ,vânzări de bilete etc.

Cu alte cuvinte, potrivit Tratatului UE, activitatea structurilor sportive este considerată ca o activitate economică, indiferent dacă respectiva activitate este sau nu generatoare de profit.

Primarii cu probleme în finanțarea sportului: Timișoara, Iași, Tg.Mureș, Ploiești, Buzău, Piatra Neamț și nu în ultimul rând Bistrița??( de 5 ani la DNA)”, explică Primăria Bistrița în urma analizei legislației în vigoare.

 

În ceea ce privește diferența de opinie și de atitudine a primarului Ovidiu Crețu și a președintelui Consiliului Județean, Emil Radu Moldovan, primarul spune că relația lor este una foarte bună, însă au păreri diferite în această situație: „Colaborăm foarte bine. Primăria Municipiului Bistrița și Consiliul Județean colaborează foarte bine în foarte multe zone, în foarte multe sectoare. Avem o problemă de interpretare a legislației în domeniul respectiv. Venim cu hârtiile pe masă fiecare (...). Eu cred că lucrurile pot fi interpretate și discutate tocmai pentru că legea e confuză. Nu trebuie să arătăm că suntem gemeni. Avem opinii, avem păreri, chestiunea e că lucrăm bine și facem lucruri bune pentru oamenii din municipiu și din județ. (...) Din punctul meu de vedere, da. Domnul președinte și-a asumat riscuri și chiar merită respectul pentru lucrul ăsta”.

Ovidiu Crețu a ținut să fie foarte explicit și a spus clar că, dacă legea nu va deveni mai clară și mai transparentă, Primăria Bistrița nu va finanța sportul de performanță, ci doar sportul de amatori.

 

2485 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro