Polițiștii bistrițeni atrag atenția asupra anunțurilor apărute pe stâlpi conform cărora se pot obține bani buni în schimbul unor mașini de cusut. VEZI cum acționează șarlatanii ca să știi cum să te ferești:
Ca urmare a apariţiei pe raza municipiului Bistriţa a unor afişe, prin care un aşa zis ,,colecţionar” german cumpără maşini de cusut, mărci germane vechi, oferind între 50.000 şi 60.000 de mii de euro, cu plata pe loc, şi afişează un număr de telefon mobil pentru contact, poliţiştii bistriţeni recomandă cetăţenilor să fie prudenţi pentru a nu deveni victimele acestui gen de înşelăciune.
Vă prezentăm, pe scurt, în ce constă acest mod de operare.
Odată contactată de cei interesaţi, persoana care răspunde la telefonul mobil cu numărul aflat pe afiş, susţine că oferă suma de bani respectivă pe o maşină de cusut numai dacă aceasta a fost fabricată în anul 1894 şi există un document de autenticitate emis în acel an de fabricaţie. Proprietarul transmite telefonic seria maşinii de cusut, aşa-zisului colecţionar german, care o ,,verifică” şi confirmă anul fabricaţiei.
Întrucât proprietarul nu deţine un act de provenienţă sau autenticitate pentru maşina de cusut, ,,colecţionarul” se oferă să îl ajute pe acesta să intre în posesia unui astfel de document, contra cost, punându-i la dispoziţie datele de identificare ale unei persoane. Persoana necunoscută indicată de colecţionar îi comunică proprietarului faptul că îi poate oferi documentul solicitat contra sumei de 8.500 de euro. Proprietarul se întâlneşte cu deţinătorul documentului de provenienţă, sau cu o altă persoană trimisă de acesta, de regulă într-o localitate dintr-un alt judeţ, şi îi înmânează acestuia suma de bani solicitată, în schimbul aşa-zisului act de autenticitate.
Astfel, proprietarul încearcă să obţină 50.000-60.000 de mii de euro de la aşa-zisul colecţionar german, care nu mai răspunde însă la telefon şi nu apare la întâlnire pentru a lua maşina de cusut şi a-i înmâna banii promişi. Păgubitul îşi dă seama că totul a fost o înşelătorie în care el a plătit un preţ imens pe un înscris lipsit de valoare şi că de fapt colecţionarul german de la telefon, pe care nu l-a văzut niciodată, a fost complice cu persoana care i-a vândut aşa-zisul act de autenticitate.
Deoarece modul de operare este foarte bine gândit şi păgubitul poate foarte greu să demonstreze că a fost înşelat, cel mai înţelept lucru pentru cei care ar putea fi tentaţi să intre în astfel de afaceri este precauţia. Dacă au maşinile de cusut cerute şi doresc să facă bani mulţi şi rapid cu acestea, fiind tentaţi de sumele mari oferite, trebuie să ţină cont de faptul că pot fi victimele unei înşelăciuni.
De obicei, infractorii impun păgubitului un ritm alert al acţiunii pentru a nu putea gândi toate aspectele afacerii. Acest gen de escrocherie este alimentat şi de prejudecata conform căreia maşinile de cusut germane ar avea o valoare inestimabilă, seriile acestora ar conţine numere de conturi bancare ale vechilor proprietari (care erau evrei), reprezentând cel puţin piese de muzeu vechi de sute de ani. Dacă sunteţi tentaţi să intraţi în astfel de afaceri, gândiţi-vă bine la riscurile de a fi înşelaţi prin modul de operare expus.
Dacă totuşi doriţi să faceţi o astfel de afacere, cereţi-le partenerilor de afaceri cât mai multe date de identificare (cărţi de identitate, paşapoarte, orice acte oficiale) care să vă asigure că au identitatea pe care o pretind. Nu încercaţi să câştigaţi bani mulţi şi rapid din afaceri care par dubioase.