Zeci de fire şi cabluri atârnă peste clădirile din Centrul Istoric, au remarcat angajaţii Primăriei Bistriţa care intenţionează să scape de cele care nu mai sunt necesare şi să le mascheze cumva pe cele care încă se mai folosesc.
„Se va găsi o soluţie împreună cu firmele specializate care utilizează asemenea cabluri, pentru a le masca în vreun fel” afirmă inspectorul Ioan Melian, din cadrul Direcţiei de Patrimoniu a Primăriei Bistriţa.
Operaţiunea se adaugă altor acţiuni de renovare şi reparare a faţadelor din centrul vechi al oraşului. Asta presupune desfacerea tencuielii degradate şi aducerea ei într-o stare corespunzătoare, zugrăvirea în culori cât mai apropiate de culoarea originală şi înlocuirea sau repararea jgheaburilor şi a burlanelor deteriorate. „Nu se vor monta geamuri termopan, dar avem de gând să reabilităm şi să reparăm tâmplăria existentă. Vor fi curăţate coşurile de fum şi vor fi montate pe acoperişuri parazăpezi, pentru a nu mai avea surprize cu zăpada căzută peste pietoni, pe timp de iarnă” a mai spus inspectorul Melian.
„Pentru anul 2012 a fost alocat puţin peste un milion de lei” precizează Mihai Ruşti, purtătorul de cuvânt al Primăriei Bistriţa, adăugând că „s-au propus spre reabilitare faţadele, învelitorile şi, în unele cazuri, s-a propus înlocuirea porţilor degradate sau reabilitarea acestora. Este vorba de imobilele situate pe Strada Şincai la numerele 3, 9, 11, 20 şi 24. În Piaţa Centrală s-au propus spre restaurare imobilele cu numerele 12, 21, 22 şi 37, pe Strada Dornei s-au propus imobilele de la numerele 4 şi 47 iar pe Liviu Rebreanu clădirile de la numerele 2-4, 43, 44 şi 23.”
Până acum, s-a obţinut certificat de urbanism din partea Primăriei Bistriţa doar pentru o parte dintre aceste clădiri (Liviu Rebreanu 2-4, 23 şi 44, Piaţa Centrală 22, Gh. Şincai 3 şi 24), celelalte urmând a fi în curs de aprobare. Se vor reabilita faţade în limita sumei alocate la bugetul local, a mai spus Mihai Ruşti.
Consiliul Local a decis prin Hotărârea cu numărul 82/2010 că toţi proprietarii de imobile în centrul istoric au obligaţia de a le renova faţadele, şi a prelungit perioada de graţie până la sfârşitul acestui an. Mihai Ruşti a recunoscut că au existat şi proprietari care nu au colaborat prea bine cu Primăria. „Au fost atenţionaţi, într-o primă etapă, iar cei care nu au dat curs observaţiilor noastre au fost sancţionaţi. 3 societăţi comerciale au fost amendate în acest an pentru amplasarea fără autorizaţie a unor firme iar alte 35 au fost sancţionate pentru faţade degradate. Cuantumul amenzii este conform Legii 50/1991, privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii” a mai precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei.