Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  142 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Operaţiunea “Salvaţi locomotiva cu aburi pentru Bistriţa”!

07/10/2012 12:44:19 Ioana BRADEA  
O locomotivă construită în 1928 în fabrica celebrului inginer şi industriaş Nicolae Malaxa ar putea să devină un important punct de atracţie cultural-turistică în Bistriţa, primind statut de bun patrimonial la Bistriţa. Dar asta numai dacă autorităţile locale îşi manifestă interesul pentru aşa ceva.

Recent, Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Bistriţa-Năsăud a trimis Prefecturii judeţului, Consiliului Judeţean şi Primăriei Bistriţa o notificare referitoare la clasarea unui obiectiv ca monument de arhitectură. Este vorba despre o locomotivă cu aburi seria 50645, fabricată în 1928 la Uzinele „Nicolae Malaxa” din Bucureşti.

Doar 520 de asemenea locomotive au fost construite la Reşiţa şi Bucureşti, între anii 1926 – 1936, dintre care foarte puţine se mai păstrează încă până în zilele noastre. Una dintre locomotivele rămase „în viaţă” dar în stare avansată de degradare este şi locomotiva de la Bistriţa.

„În prezent locomotiva nu este în stare de funcţionare şi se află în proprietatea şi în spaţiul de depozitare al Remat, pe strada Drumul Cetăţii” a explicat pentru Bistriteanul.ro Alexandru Uiuiu, şeful Direcţiei pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, care speră să reuşească să salveze locomotiva de la distrugere.

S-au început demersurile necesare pentru ca singura locomotivă cu aburi care a mai rămas în judeţ să devină bun de patrimoniu. 

„Am trimis adrese atât către Remat, cât şi către Regionala CFR Cluj, de care aparţine locomotiva. Au fost foarte încântaţi de ideea de a transformare locomotivea în obiect de patrimoniu. Pentru dobândirea dreptului de proprietate şi administrare asupra locomotivei ne-au sugerat să le oferim în schimb circa 90 de tone de fier vechi...” mai spune Alexandru Uiuiu.

După dobândirea dreptului de proprietate asupra locomotivei, Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional ar trebui să declanşeze operaţiunile de clasare a acesteia în baza prevederilor articolului 11 din Legea 182/2000 referitoare la protejarea patrimoniului cultural naţional. Următorul pas ar fi restaurarea completă a locomotivei şi apoi expunerea ei în Gara CFR Bistriţa-Nord, pentru a servi drept mărturie pentru fascinanta istorie a domeniului feroviar. 

„Farmecul vremurilor de demult încă îi fascinează pe turişti” consideră Alexandru Uiuiu, adăugând că pe ruta Sibiu–Dumbrava Sibiului există un tren foarte vechi folosit anual în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru, pentru spectacole, lecturi publice sau mini-expoziţii.

5937 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro