Consilierii municipali aprobă azi un proiect de hotărâre privind amenajarea unui centru funcțional pentru activități sociale, ceea ce presupune reabilitarea și modernizarea punctului termic situat pe Aleea Trandafirilor. ONG-urile din Bistrița vor avea aici zece birouri!
Momentan, consilierii municipali vor discuta despre studiul de fezabilitate al acestui proiect, scopul fiind „crearea unui ambient necesar desfășurării unor activități special concepute pentru persoanele cu dizabilități, nevoi speciale, persoane aflate în dificultate. Prin acest proiect se dorește aducerea în acelaşi spaţiu a majorității ofertanţilor de servicii sociale, fie că vorbim de Direcţia de Servicii Sociale, fie că vorbim de ONG-urile din acest domeniu. Odată cu finalizarea acestui proiect, aceste persoane vor beneficia de o gamă variată de servicii. Obiectivul principal al acestui proiect îl constituie îmbunătățirea calității infrastructurii la nivelul Direcției Municipale de Servicii Sociale și asigurarea îmbunătățirii serviciilor sociale oferite în mod echilibrat pe întreg municipiul Bistrita, pentru asigurarea unui acces egal al cetățenilor din municipiu la servicii sociale destinate familiilor şi persoanelor aflate în dificultate”, se arată în proiectul care va fi dezbătut în această după-amiază.
Conform proiectului, punctul termic de pe Aleea Trandafirilor se va transforma într-un centru unde vor avea loc activități destinate persoanelor cu dizabilități locomotorii, deficiențe de vedere, deficiențe de auz; activități destinate pentru grupurile vulnerabile sau marginalizate: copii, tineri, vârstnici, femei, alte grupuri; activități educative, culturale sau recreative, dar și realizarea de cercetare și/sau anchete sociale privind grupuri aflate în dificultate.
Proiectul prevede amenajarea unei săli de conferințe cu capacitate de cca. 100 locuri, garderobă, 10 birouri pentru organizațiile nonguvernamentale, grupuri sanitare, birouri administrative, spațiu pentru punct de prim ajutor.
În total, valoarea investiției pentru crearea centrului pentru activități sociale care presupune realizarea unuei construcții de de 650 m² în regim de înălțime parter + etaj este estimată la aproape 2 milioane de lei.
Pentru realizarea acestui obiectiv, investiția se va face de la bugetul local, iar durata de realizare a lucrării este estimată la 12 luni.
Dacă proiectul va trece de votul consilierilor municipali, proiectul ar putea primi anul acesta bani pentru începerea lucrărilor de proiectare și execuție, anul viitor urmând să fie dat în folosință.
UPDATE 31.01.2017:
Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu 18 voturi «pentru».