Decizia a fost luată, după cum susţine deputatul, pentru a scăpa de situaţia tensionată din ultima vreme. Oltean a precizat însă că iniţiativa legislativă a fost retrasă, dar că nu a renunţat definitiv la idee.
Ioan Oltean a depus o iniţiatvă legislativă prin care dorea reglementarea situaţiei proprietăţilor Bisericii Greco-Catolice care au fost confiscate în anul 1948 şi date Bisericii Ortodoxe. Mai exact, deputatul PDL propunea formarea unei comisii mixte în care să fie reprezentanţi ai celor două culte religioase şi care să ajungă la un acord în ceea ce priveşte retrocedarea proprietăţilor.
Reprezentanţii Bisericii Greco-Catolice susţin că prin proiectul de lege propus de Oltean va opri retrocedarea proprietăţilor greco-catolice chiar şi dacă acestea au fost câştigate printr-o sentinţă judecătorească definitivă şi irevocabilă.
„Mi-am retras momentan iniţiativa legislativă. Ea a fost pe rolul Senatului. Am retras-o săptămâna aceasta şi vreau să remarc un lucru. Nu atitudinea extrem de violentă a preotului Chirs Terhes din America, nu asta m-a influenţat. M-a influenţat în mod deosebit atitudinea absolut elegantă dar tacită a preoţilor din judeţul Bistriţa-Năsăud. Niciun preot greco-catolic din judeţul Bistriţa-Năsăud, cu care am o relaţie foarte bună, nu m-a sunat să îmi spună că acest proiect de lege le face un rău celor care reprezintă Biserica Greco-Catolică. Din respect pentru aceşti preoţi m-am gândit să îl retrag”, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă Ioan Oltean.
Deputatul democrat-liberal susţine că acest proiect de lege nu ar crea niciun dezavantaj şi niciun disconfort Bisericii Greco-Catolice. Totuşi, pentru a mai calma spiritele şi pentru a scăpa de presiunea creată de această idee, Oltean a renunţat deocamdată la iniţiativa legislativă.
Ioan Oltean speră că va găsi într-un final o cale de mijloc şi că va putea să rezolve problema retrocedării proprietăţilor între cele două culte religioase.
„Voi discuta cu preoţii, să vedem dacă nu putem găsi o cale de a îmbunătăţi, legislativ, relaţiile dintre Biserica Greco-Catolică şi Biserica Ortodoxă”, a mai spus Oltean.