Statia Judeteana de Ambulanta a inaugurat ieri, la Teaca, punctul de lucru de aici, un pas extrem de important in oferirea de servicii medicale prompte locuitorilor din zona de campie a judetului. Cele patru echipaje medicale de la Teaca sunt pregatite sa rezolve urgentele medicale din zona de campie si vor interveni si la accidente.
Punctul de lucru Teaca al SAJ, inaugurat ieri, va asigura asistenta medicala de urgenta la accidentele ce survin pe drumul national ce face legatura cu judetul Mures, dar va raspunde si solicitarilor de urgenta venite de la cei 40.000 de locuitori din localitatile: Archiud, Pinticu Tecii, Viile Tecii, Budurleni, Dipsa, Albestii Bistritei, Galatii Bistritei, Ocnita, Comlod, Orosfaia, Milas, Hirean, Dupa Deal, Ghemes, Fanate, Coseriu, Delureni, Sopteriu, Salcuta, Brateni, Stupini, La Curte, Bungard, Sangeorzu Nou, Vermes, Lechinta, Zoreni, Budesti, Budesti Fanate, Tagu, Tagsoru, Micestii de Campie, Fantanita, Visuia, Podenii, Delureni, Sopteriu, Silivasu de Campie, Urmenis, Posmus, Sieu, Barla, Santioana, Magurele, Mariselu, Jeica, Domnesti, Soimus, Ardan, Sieut, Rustior, Sebis, Lunca, Monor, Gledin.
In anul 2010, numarul de cazuri din aceasta zona a fost de 2170, reprezentand 19,09 la suta din solicitarile de urgenta aferente mediului rural.Cum in anul 2011 volumul global al solicitarilor de urgenta inregistreaza o continua crestere, se preconizeaza ca si in aceasta regiune numarul solicitarilor va fi mai ridicat.
Activitatea in acest punct de lucru va fi asigurata de 4 asistenti medicali si 4 ambulantieri cu pregatire specifica in domeniul asistentei medicale de urgenta. Acestia vor lucra in echipaj format din asistent medical si ambulantier, in ture de 12 ore, asigurand activitate non-stop.
Punctul de lucru are in dotare o ambulanta Mercedes Sprinter, echipata standard B2, cu defibrilator-monitor, aspirator fix si portabil, trusa de prim ajutor, saltea vacuum, atele vacuum, gulere cervicale, targa spinala, vesta de extractie, scaun pliabil transport pacient etc. si medicatie conform legislatiei in vigoare. Ambulanta este dotata cu sistem de radio-comunicatii si comunicatii GSM, astfel ca echipajul sa poata fi in legatura permanenta cu dispeceratul medical judetean.
Defibirilator-monitorul este de cea mai noua generatie, este nou achizitionat si a costat in jur de 17.000 euro. Ca si cu defibrilator-monitoarele de pe celelalte ambulante ale SAJ, si cu acesta se poate efectua inclusiv transmisie de date. Astfel, in cazuri grave, membrii echipajului pot transmite datele pacientului in centrul de primire a datelor Cluj-Napoca, beneficiind in timp real de sprijin profesional furnizat de un medic specialist pana la sosirea echipajelor de suport cu medic.
„Astfel, calitatea actului medical se imbunatateste, sansele de supravietuire ale pacientului crescand semnificativ. Dorim sa multumim pe acesta cale Prefecturii Bistrita-Nasaud si personal domnului prefect pentru tot sprijinul oferit ca acest punct de lucru sa ia fiinta si sa poata functiona cu personalul necesar, domnului primar si Consiliului Local Teaca pentru spatiul pus la dispozitie si permanenta sustinere si, nu in ultimul rand, multumim Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud pentru fondurile alocate fara de care amenajarile necesare autorizarii acestui nou punct de lucru nu s-ar fi putut realiza”, a declarat pentru Bistriteanul.ro directorul SAJ, dr. Annabella Muzsi.