Oana Damian are doar 26 de ani și își duce aproape permanent în brațe băiețelul de 4 ani diagnosticat cu autism. Spune că-l duce mai mult în brațe pentru că așa e mai liniștit și nu-i deranjează pe oamenii care se uită mirați la ei și nu-l înțeleg. Are nevoie de ajutor, înțelegere și de oameni buni la suflet care s-o ajute să-și salveze băiețelul..
Oana Damian a vrut neaparat să stea de vorbă cu un reporter Bistrițeanul.ro, ziarul în care, spune ea, și-a pus toată speranața că o va ajuta să găsească oameni înțelegători și îngăduitori cu ea și băiețelul ei David. A intrat în redacție cu un borcan plin de capace de plastic adunat pentru Alexandra și ni l-a înmânat spunând că știe foarte bine ce înseamnă durerea unei mame care are copilul bolnav.
Băiețelul ei de nici 4 ani a fost diagnosticat cu autism la Centrul pentru Resurse și Referințe în Autism Micul Prinț din Bistrița în urmă cu mai bine de un an. Spune că și-a dat seama că David are o problemă după ce mama sa i-a atras atenția că este nepermis ca la aproape 3 ani copilul să nu vorbească deloc. Ea și soțul ei, mult prea tineri și fără experiență, crezuseră că e doar o întârziere de vorbire specifică băieților - cum se spune prin popor.
Au ajuns într-un final la o evaluare la Centrul de Resurse şi Referinţă în Autism "Micul Prinț" și au aflat, pentru prima dată, ce înseamnă autismul. Un diagnostic greu de înțeles mai întâi. Mai apoi, greu de acceptat.
Oana are încă momente în care speră că într-o dimineață Dumnezeu va face o minune și se va trezi alături de băiețelul ei și totul va fi perfect, cum n-a fost vreodată. David va vorbi cu ea. Îi va mulțumi pentru toată grija și efortul din ce în ce mai mare de a-l îngriji. Apoi își dă seama că așa ceva nu se poate. Dumnezeu a făcut deja minuni descoperind terapia pentru această afecțiune. Zeci de ore de muncă cu un terapeut, zeci de ore de muncă continuă acasă pentru ca într-un final să poată comunica și ea și alții cu David.
După un an de zile în care a făcut terapie în cadrul DGASPC, unde a beneficiat de câteva ore de terapie (e drept, gratuită - în cadrul unui program european), a început un dosar de înscriere la o grădiniţă specială şi a lucrat acasă cu un psiholog privat, rezultatele, spune ea, nu s-au văzut, așa cum se văzuseră în puținele ore făcute la Micul Prinț, unde micuţul David a fost inclus în programele de grup ale centrului, participând şi la serbarea de Crăciun. "Noi am încercat să îl sprijinim încă de la diagnosticare, dar mama a ales alte variante terapeutice. A revenit la Centru de două ori şi de fiecare dată a fost reprimită. Ştim cât de greu e de suportat un astfel de diagnostic şi ce eforturi teribile fac părinţii în vederea recuperării. Drumul e extrem de lung, greu şi costisitor dintr-un motiv simplu: câteva ore de terapie pe lună sunt o picătură de apă într-un ocean când vine vorba de o tulburare complexă ca autismul. Un copil cu autism are nevoie de stimulare intensă pe toată durata zilei, ani de zile, zi de zi. Ca să poţi vorbi de recuperare. Orice pauză, cel puţin în primii ani, e în detrimentul copilului. Şi pentru aplicarea corectă a terapiei comportamentale, crucială în aceste cazuri, e nevoie de oameni specializaţi, cu experienţă şi simţul răspunderii care, împreună cu părinţii şi cadrele didactice, luptă pentru recuperare - unde ea e posibilă şi pentru creşterea abilităţilor şi a calităţii vieţii persoanei cu TSA, atunci când intervenţia se produce la o vârstă înaintată pe fondul unei forme severe de autism" a declarat coordonatorul Centrului, Ana Dragu.
Oana a ajuns în redacția Bistrițeanul.ro cerând ajutor și conștientă fiind că fără terapie David nu poate fi recuperat, iar copilul a reintrat deja în programul de terapie cu specialiștii centrului.
Totuși, tânăra mămică se descurcă foarte greu cu banii, familia trăind mai mult din salariul mamei de când soțul ei e șomer, iar banii primiți pentru îngrijirea copilului abia îi ajung de medicamente, pampers și câteva ore de terapie. CRRA "Micul Prinț" i-a găsit deja un sponsor care susține câteva din orele de terapie ale lui David, dar pentru recuperarea sa e nevoie de cât mai multe ore, mai ales că David a început și târziu programul.
Pentru a trece mai bine peste această perioadă dificilă, Oana Damian va primi și consiliere gratuită din partea psihologului Anda Madar, cea care face terapie gratuită ori de câte ori e nevoie cu părinții copiilor cu autism.
Cei care pot ajuta familia Damian cu bani pentru susținerea terapiei lui David pot dona orice sumă de bani în contul RO44 BTRL 0060 1201 3282 39XX deschis la Banca Transilvania pe numele Oana Damian sau, spune mama, pot ajuta chiar și cu o vorbă bună și încurajări sunând-o pe mamă la tel. 0753. 566 048.