Oameni sărmani, fără școală și prea multe șanse de angajare abia așteaptă zilele de vară când natura îi ajută să-și facă bani. Stau cu orele în păduri și pe dealuri și culeg fructe de pădure până toamna târziu, iar oferta lor se schimbă în funcție de sezon. Zmeura a luat locul frăguțelor, s-au făcut și afinele, urmează măceșele.
Se trezesc cu noaptea-n cap şi umblă pe jos chiar şi 10 kilometri prin păduri dese pentru a aduna fructe de pădure. Sunt foarte săraci şi uneori ceea ce le dă natura este singura sursă de venit care le pune ceva pe masă. Vin de la zeci de kilometri de Bistriţa, înfruntă căldura şi se bucură de fiecare client care e interesat de ceea ce au în găletuşe.
„Am mers în pădure să adun cătină. Se culege greu pentru că e mult de mers pe jos, te înţepi când o strângi. Eu sunt din Crainimăt şi am venit la piaţă cu trenul”, ne-a povestit un puşti de 13 ani. Băiatul spune că mai are patru fraţi acasă şi că banii pe care îi adună după ce îşi vinde găleata de cătină, îi va folosi pentru a cumpăra mâncare.
Culegătorii se plâng, însă că recolta din acest an este foarte slabă. Seceta a făcut ca fructele de pădure din acest an să fie mai puţine şi chiar mai mici. Un kilogram de afine se vinde cu 18 lei, iar murea la fel. Sunt culegători care vând şi cu cana pentru pofticioşii care nu au bani să îşi cumpere cantităţi mai mari. O cană de mure se vinde cu 5 lei.
„Clienţi sunt şi nu sunt, depinde de preţ. Lumea se uită şi la 2-3 lei. Noi umblăm mult până adunăm destul cât să venim la piaţă, dar n-avem de ales pentru că altfel nu am avea bani. Trăim cu ce facem cu fructele de pădure”, ne-a povestit o femeie care vine tocmai din Tureac cu afine la piaţă.