În cursul acestui an ne-am propus și am reușit cu ajutorul prietenilor și colaboratorilor noștri, să le oferim copiilor din cadrul Centrului de Resurse și Referință în Autism ”Micul Prinț” Bistrița o serie de activități speciale gratuite, cu impact terapeutic semnificativ care vor transforma această vară într-una de neuitat.
Pe de o parte, copiii beneficiază de două ori pe lună de ședințe de echitație gratuite la Refugiul „Caii Lupilor” de la Șieu Sfâtu. Responsabili pentru această bucurie sunt partenerii noștri de la ”Casa Ema” Bistrița care au strâns fonduri de Paște pentru ca micuții cu tulburări din spectrul autist să aibă acces susținut și constant la ședințele de călărie. Dar și proprietarii refugiului ecvestru: Simi și Ioana Crăciun.
Terapia ecvestră este recomandată în nenumărate afecțiuni, cum ar fi: autism, probleme de limbaj, sechele de poliomielită, encefalie, tulburări de comportament, epilepsie, paralizii, scleroză multiplă, tulburări de vedere și diverse altele.
Deși nu este o terapie cu prea multe studii care să îi susțină eficiența, hipoterapia este îndeajuns de importantă în dezvoltarea copilului cu TSA, fiind asimilată unui joc social.
Efectele pozitive ale călăriei terapeutice sunt de ordin fizic: îmbunătățirea echilibrului, reducerea spasticității, îmbunătățirea coordonării, reflexe mai rapide și îmbunătățirea planificării motrice. Integrarea senzorială stimulează simțul tactil atât prin atingere, cât și prin stimuli de mediu. Proprioreceptorii sunt activați, rezultând astfel îmbunătățirea percepției de sine. Călăria îmbunătățește postura corpului și dezvoltă coordonarea ochi-mână.
În plan psihic se constată creșterea încrederii în sine (oferită de controlul asupra calului), relaxarea musculaturii prin mișcări repetate, dezvoltarea răbdării, creșterea capacității de asumare a responsabilității, controlul emoțional și autodisciplina. Nici aspectul social nu este de neglijat, călăria contribuind la dezvoltarea interacțiunii și grijii față de animal care vor avea ca efect independența, dezvoltarea relației (de prietenie) dintre două ființe, dezvoltarea dragostei, dar și a respectului față de animale.
Tot ”Casa Ema” le oferă copiilor posibilitatea de a beneficia de acces gratuit la aquaterapie însoțiți de terapeuți și părinți. „Prin acest program în urma căruia o parte din beneficiarii noştri au acces gratuit la piscină însoţiţi de părinţi sau terapeuţi, în intervale orare convenite prin protocol, urmărim diversificarea formelor de terapie la care copiii au acces.
Persoanele cu autism au dificultăţi de percepție senzorială pe care cei mai mulţi dintre noi nu le cunoaştem sau înțelegem. La suprasarcini, se angajează în comportamente inadecvate menite să le distragă atenția. În apă însă, cu toţii ne bucurăm la fel, iar aquaterapia le oferă copiilor acces la manifestarea liberă a comportamentelor autostimulative, fără conotațiile sociale negative asociate.
Un alt parteneriat neașteptat și foarte frumos, e cel care a debutat sâmbăta trecută la Colibița. Propunerea de a colabora a venit din partea profesorului Horea Stefanescu, din cadrul Facultății de Educație Fizică și Sport a UBB, extensia Bistrița. În urma acestui parteneriat, copiii vor beneficia de activități sportive cum ar fi: canotajul pe lacul Colibița, plimbări pe munte și, sperăm ca într-un viitor nu foarte îndepărtat, dacă proiectele lor se vor concretiza, și de cățărare pe panouri special amenajate. Acestea se combină perfect cu orele de kinetoterapie gratuită oferite de Asociația Autism Europa Bistrița și nefinanțate, în acest an, prin proiecte nerambursabile.
”Pentru copii aceste experiențe sunt esențiale. De foarte multe ori părinții copiilor cu dizablități, copleșiți de dificultatea vieții de zi cu zii, de terapiile de recuperare obligatorii - și nedecontate de Statul Român în județul nostru și doar sporadic în țară - nu își permit să le ofere copiilor cu tulburări de dezvoltare aceste bucurii care sunt totodată oportunități de dezvoltare a inteligenței sociale și de adaptare la mediu. După orele de terapie extenuantă, copiii se bucură de aceste prilejuri de relaxare. Aici intervine implicarea comunității căreia îi suntem recunoscători pentru sprijinul necondiționat pe care îl oferă acestor copii și, indirect familiilor lor. Este esențial, cu atât mai mult cu cât implicarea Statului în oferirea de servicii integrate pentru persoanele cu TSA este virtual nesemnificativă”, a declarat Ana Dragu, președinte AAE, vicepreședinte al Federației pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Tulburări din Spectrul Autist din România.
Centrul de Resurse și Referință în Autism „Micul Prinț„ Bistrița