Poliţiştii bistriţeni au parte în aceste zile de o săptămână specială şi un program cu caracter complex care vizează sensibilizarea cetăţenilor în legătură cu importanţa prevenirii criminalităţii. Sunt absolut necesare măsurile de autoprotecţie! Săptămâna îi priveşte în special pe elevii din clasele a I-a şi a XII-a din Bistriţa:
"Săptămâna Prevenirii Delicvenţei Juvenile" reprezintă o manifestare preventiv-informativă cu caracter complex care vizează sensibilizarea cetăţenilor în legătură cu importanţa prevenirii criminalităţii, necesitatea adoptării unor măsuri de autoprotecţie şi consecinţele asociate comiterii de infracţiuni.
Delincvenţa juvenilă reprezintă un fenomen care include totalitatea încălcărilor de norme sociale săvârşite de către tinerii sub 18 ani, încălcări sancţionate penal.
Astfel, în perioada 09 – 13 mai, ofiţerii de prevenire, alături poliţiştii rutieri, cei de ordine publică şi din mediul rural au realizat o sesiune de informare în baza planului întocmit la nivel naţional, adresată elevilor din clasele a I-a şi a XII-a.
Tinerii au avut ocazia de a cunoaşte prevederile legale care fac referire la infractorii-minori, consecinţele comiterii de infracţiuni, precum şi cauzele şi formele de manifestare a delincvenţei juvenile.
Cu acest prilej au fost dezbătute cazuri concrete în care au fost implicaţi minori, autori ai unor fapte de natură penală, iar poliţiştii au transmis recomandări preventive, pentru ca elevii să nu ajungă în astfel de situaţii.
Recomandările poliţiştilor bistriţeni au vizat, în special, furturile, tâlhăriile şi manifestările de violenţă şcolară, întrucât statisticile au evidenţiat predispoziţia minorilor spre comiterea acestui gen de infracţiuni.
Activităţile de informare vor continua pe tot parcursul săptămânii acesteia, fiind completate şi de alte tipuri de manifestări antidelincvenţă - concursuri, expoziţii pe teme preventive etc.
Proiectul naţional vizează creşterea gradului de informare a minorilor, a părinţilor şi a cadrelor didactice, cu privire la prevenirea delincvenţei juvenile în incinta şi în zonele adiacente unităţiilor de învăţământ preuniversitar - se mai precizează într-un comunicat al IPJ Bistriţa-Năsăud.