Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  103 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



O bistrițeancă a reprodus dinozaurii pitici care au trăit acum 70 de milioane de ani în inima Transilvaniei

18/10/2015 13:13:37 Bianca SARA  
Ionela Pop, o sculptoriță și cosmeticiană din Bistrița-Năsăud a reprodus patru exemplare de dinozauri pitici care au trăit acum 70 de milioane de ani în Țara Hațegului. Cele patru exemplare respectă întocmai anatomia animalelor preistorice și au putut fi admirate într-una dintre cele mai importante expoziții de profil din țară.

Vara aceasta, în Cluj-Napoca, a putut fi vizitată una dintre cele mai importante expoziții dedicate dinozaurilor din țară. Pe lângă descoperirile paleontologilor, printre care se numără și un cuib de dinozauri cu ouă fosilizate, au putut fi admirate și patru exemplare de animale preistorice.

În spatele lor se află Ionela Pop, o bistrițeancă de 34 de ani din Nimigea. Bistrițeanca este sculptoriță la bază, urmând Liceul de Arte Plastice „Corneliu Baba” și mai apoi „Universitatea de Arte și Design din Cluj-Napoca”. Negăsindu-și un loc de muncă sau proiecte care să-i permită să se autosusțină financiar, bistrițeanca s-a reprofilat și s-a apucat de cosmetică.

Propunerea de a realiza patru animale preistorice a venit în anul 2013, când deja lucra ca și cosmeticiană. O prietenă care muncea alături de paleontologii ce pregăteau spectaculoasa expoziție i-a propus să realizeze trei dinozauri și o reptilă zburătoare, respectând cu sfințenie informațiile primite de la specialiștii care îi studiază de câteva decenii bune.

Când mi s-a făcut propunerea, mi s-a părut o chestie uriașă și am spus că eu nu pot să fac asta. Nu știam nici ce materiale să folosesc, habar n-aveam. Îmi tot spuneam că eu nu pot face asta, mai ales că făcusem așa o pauză mare de la sculptură”, rememorează Ionela Pop.

Într-un final, paleontologii au convins-o pe bistrițeancă să intre în acest proiect nebunesc, ce reprezenta o premieră pentru lumea sculpturii din România. Primul pas făcut de Ionela Pop a fost să ceară sfaturi profesorilor de la Universitatea de Artă și mai apoi ajutorul unui fost coleg de facultate, Dorin Man.

În nici jumătate de an au luat naștere dinozaurii

De aproape jumătate de an a avut nevoie Ionela și ajutoarele sale să pună în practică acest proiect nebunesc. La cei trei dinozauri și la reptila zburătoare au fost adăugate și două ouă, singurele care nu au respectat dimensiunile reale, acestea fiind destinate mai mult ședințelor foto.

Practic, Ionela a fost nevoită să reproducă aceste animale folosindu-se de schițele și informațiile oferite de paleontologi. Bistrițeanca a avut la dispoziție o serie de piese de puzzle, pe care a trebuit să le pună cap la cap.

Rezultatul însă este de-a dreptul spectaculos! „Toate au fost făcute pe baza unor schițe și a unor detalii anatomice pe care mi le-au dat paleontologii. Cei mai mici dinozauri au doi metri pe 75 de centimetri, iar cel mai mare are 6,5 metri. Am respectat dimensiunile lor reale”, spune Ionela.

Animalele preistorice sunt din rășină, care a fost mai apoi sculptată. În interior au un suport din fier. Având în vedere că așa ceva nu s-a mai făcut în România, totul trebuia adaptat.

Reptila zburătoare, de exemplu, a fost acoperită cu o blană sintetică, iar aripile cu pene de curcan, adunate de bunica lui Dorin Man. Penele care erau inițial destinate pernelor, au fost tăiate și lipite individual pe aripile animalului.

Dimineața făcea femeile frumoase, seara construia dinozauri

Vreme de 5 luni, cât a durat realizarea dinozaurilor, Ionela Pop a fost nevoită să alerge între salonul unde muncea ca și cosmeticiană și atelierul unde luau naștere dinozaurii.

Dimineața era la salon, dar și la o școală de formare profesională unde preda cursuri de profil, în timp ce după-masa era la atelier. Bistrițeanca a avut zile în care a petrecut și 7-8 ore în atelier unde muncea la dinozauri.

Dinozaurii pot fi admirați în continuare la Muzeul de Paleontologie - Stratigrafie din Cluj-Napoca, aflat în subordinea UBB, situat pe str. Mihail Kogălniceanu, nr. 1.

4172 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro