Barza a fost găsită într-un şanţ de un bărbat care s-a dus la magazinul din sat. Când a văzut că este rănită, Grigore Chereja a dus-o acasă cu gândul să facă ceva pentru a o salva. Familia Chereja a dus barza la veterinar, iar după ce va fi îngrijită corespunzător va ajunge la o rezervaţie din Mureş.
“Noi iubim mult animalele şi ne-a fost foarte milă când am văzut că e rănită la aripă şi că sângerează. Am zis că vom face tot ce putem ca să o ajutăm”, ne-a povestit familia Chereja.
Oamenii au lăsat pasărea în grădina casei, i-au dat peşte şi pâine, însă animalul speriat şi grav rănit nici nu s-a apropiat de mâncare. Nu s-au putut apropia de ea pentru că era mult prea speriată şi nu au vrut să îi facă şi mai mult rău.
“Am dat multe telefoane şi am încercat să găsim o rezolvare. Aici la noi poate sta, dar trebuie neapărat să primească îngrijiri pentru că altfel aripa nu se va vindeca”, a povestit Marius Chereja, fiul celui care a găsit barza.
După zeci de telefoane date, la Jelna a ajuns un asistent veterinar care a prins barza, a dat-o cu un spray care să îi calmeze durerea şi pasărea a fost pusă într-o cutie pentru a fi dusă la veterinar. Asistentul spune că este posibil ca barza să se fi lovit de ceva, o sârmă probabil, şi că astfel şi-ar fi putut provoca rana deschisă pe care o are la aripa stângă.
Cei de la Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bistriţa-Năsăud spun că nu prea au posibilitatea de a ajuta barza care are nevoie de îngrijiri speciale şi de multă atenţie. Aceştia recomandă ca pasărea să fie dusă la o rezervaţie la Mureş sau să fie găsită o asociaţie care se ocupă de animale şi care să fie dispusă să o îngrijească.
Într-un final familia Chereja a dus pasărea la medicul veterinar Francisc Sarkani care a tratat-o şi i-a imobilizat aripa rănită. Ba mai mult, cei de la cabinetul veterinar au luat legătura cu reprezentanţii rezervaţiei de la Mureş şi le-au cerut ajutorul. Barza va ajunge la Mureş, fie dusă de cei care au găsit-o, fie va veni cineva de la rezervaţie după ea.
"Vindecarea va fi destul de dificilă. Necesită atenţie deosebită şi o îngrijire specială. Din păcate, la noi nu prea există posibilitatea de a face ceva", a declarat pentru Bistriţeanul.ro directorul adjunct al DSVA BN, Anton Varga.
Din nou lipsa de personal şi de tehnică, dar şi de resurse arată cât de greu este să dai o mână de ajutor.
“Ne bucurăm că s-a găsit o rezolvare şi că pasărea, deşi poate că nu va putea să zboare degrabă, se va face bine”, a mai spus familia Chereja.