Liviu Rebreanu, George Cosbuc, Mihail Sadoveanu dar si Lucian Blaga s-au perindat, de-a lungul anilor pe la Casa Scriitorilor de la Valea Vinului. Este un motiv convingator pentru a clasa cladirea drept monument istoric, considera Alexandru Uiuiu, hotarat sa inceapa lupta cu morile de vant.
“Casa Scriitorilor” de la Valea Vinului a fost construita in jurul anilor 1900 iar oamenii locului povestesc ca imobilele ar fi apartinut Casei Regale a Romaniei. Se pare ca Dimitrie Gusti insusi a locuit acolo in perioada in care a facut cercetari in acea zona iar membrii familiei regale si-au petrecut multe vacante de vara impresionati de baile si peisajul zonei.
Complexul a apartinut unui grof maghiar insa, dupa nationalizare, impresionat de peisaj si indragostit de locurile zonei, Mihail Sadoveanu, presedintele de atunci al Uniunii Scriitorilor din Romania, a trecut imobilul in administrarea institutiei pe care o conducea. Din nefericire, presedintele de acum al USR, criticul Nicolae Manolescu, nu mai este interesat de Valea Vinului iar singura modalitate prin care Ministerul Culturii si Cultelor mai poate salva imobilele din Valea Vinului este sa acorde acestora statutul de monument istoric.
Alexandru Uiuiu, directorul Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National, a initiat procedura de acordare a statutului de monument istoric pentru imobilele de la Valea Vinului, convins ca arhitectura initiala merita prezervata. Pe de alta parte, odata devenit monument istoric, complexul de la Valea Vinului poate beneficia de finantari din fondurile interne si externe, destinate renovarii si restaurarii. Conform legii, din momentul in care a fost initiat demersul de acordare a statutului de monument istoric, nimeni nu se mai poate atinge de complex si nimeni nu mai poate interveni asupra lui fara aprobarea Directiei pentru Cultura.
Alexandru Uiuiu isi aminteste ca toata protipendada scriitorilor romani importanti s-a perindat prin acel loc. Maestrul Mihai Ursachi, Laurentiu Ulici, Nicolae Prelipceanu, Doina Uricaru, Iustin Panta, Aura Cristi, Stela Covaci (sotia lui Nichita Stanescu) sau Dan Ciachir, dar si mai tinerii scriitori Dan Coman, Florin Partene sau Marin Malaicu Hondrari sunt doar cateva dintre figurile literaturii contemporane care si-au legat definitiv numele de destinul si istoria Casei Scriitorilor.