Invatamantul gratuit este prea scump pentru copiii saraci. Sute de copii din Bistrita-Nasaud renunta in fiecare an la scoala impinsi de lipsurile de acasa sau chiar de parinti. Adultii ii condamna astfel la o viata grea, in care, lipsa studiilor isi va spune cuvantul. Numai anul trecut, aproape 300 de elevi au abandonat scoala.
In anul scolar 2010-2011, un numar de 281 de elevi au renuntat la scoala. Alti 18 au fost exmatriculati din cauza absentelor sau din cauza comportamentului. Chiar daca este greu de crezut, cei mai multi adolescenti care abandoneaza cursurile unitatilor de invatamant, provin din mediul urban, desi in micile orase din judet, posibilitatile financiar sunt altele, iar parintii au acces la informatie.
“In anul scolar 2010-2011, 281 de elevi au abandonat scoala, 34 fiind din invatamantul primar, 69 din cel gimnazial, 162 din ciclul liceal, iar 16 din invatamantul profesional”, a declarat Anamaria Leuca, purtatorul de cuvant al ISJ Bistrita-Nasaud.
Situatia nu este tocmai buna nici pentru 763 dintre elevi care au frecventat scoala in cursului anului trecut. Acestia au ramas repetenti din cauza rezultatelor foarte slabe obtinute la invatatura. La scoala renunta si multi copii ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate sau cei care provin din familii dezorganizate.
Nu in ultimul rand, anturajul, poate determina abandonul scolar, spun specialistii. Elevii cu probleme pot apela la psihologii scolari din fiecare unitate de invatamant.
Specialistii spun ca renuntarea la scoala are un puternic impact psihologic asupra copiilor. Cele mai multe cazuri de abandon scolar se inregistreaza in comunitatile de romi. Copiii ar putea primi burse de ajutor social, dar, de cele mai multe ori, parintii sunt cei care ii opresc sa mearga la scoala.
In anul scolar 2010-2011, au fost inscrisi 43.083 de elevi.