Asigurarea obligatorie a locuinţelor nu este tocmai „obligatorie” aşa că mii de bistriţeni nu şi-au asigurat locuinţele. Fie din lipsă de interes, fie din lipsa banilor, majoritatea bistriţenilor iau în glumă amenzile ce-i pândesc. Întrucât legea lasă loc interpretărilor, oamenii nu se înghesuie să îşi asigure casa.
Conform legii, proprietarii care nu şi-au asigurat locuinţele pot fi amendaţi cu sume cuprinse între 100 şi 500 de lei de către primărie însă asta nu îi îngrijorează deloc pe bistriţeni. Mii de proprietari de locuinţe continuă să neglijeze asigurarea acestora.
Conform statisticilor Poolului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) judeţul nostru se situează pe locul 5 de la coadă în top-ul asigurărilor de locuinţe la nivelul ţării.
PAID este o componentă a programului român de asigurare a catastrofelor, program gestionat de Ministerul Administrației și Internelor. Conform prevederilor legii, PAID administrează sistemul de asigurare obligatorie a locuințelor, care acoperă trei riscuri de bază specifice României - cutremur, inundații și alunecări de teren.
Chiar dacă Legea asigurărilor obligatorii pentru locuinţe a intrat în vigoare în iulie 2010 iar din 5 august 2011 primăriile pot aplica amenzi în municipiul Bistriţa, unde există cele mai multe locuinţe din judeţ, nu s-a întâmplat deocamdată nimic.
„O situaţie clară o are un organism creat la nivel naţional, care este într-o legătură directă cu toate instituţiile care prestează asemenea servicii către populaţie, adică firmele de asigurări. Firmele de asigurări au propria bază de date cu locuinţele care au astfel de asigurare. Până în acest moment, Primăriei Bistriţa nu i s-au comunicat informaţii cu privire la numărul de locuinţe care nu au asigurare obligatorie. Prin urmare, nu s-au aplicat sancţiuni”, a declarat pentru Bistriţeanul.ro purtătorul de cuvânt al Primăriei Bistriţa, Mihai Ruşti.
Legea asigurărilor obligatorii pentru locuinţe prevede că românii care nu şi-au asigurat casele împotriva celor trei riscuri de bază (cutremur, inundaţie din cauze naturale şi aluncare de teren) să plătească amenzi între 100 şi 500 de lei.
Conform datelor furnizate de PAID până la finele lunii ianuarie 2014 doar 8246 de bistriţeni au încheiat asigurări obligatorii pentru imobilele pe care le deţin, jumătate dintre acestea fiind pentru case situate în mediul rural.
În Bistriţa-Năsăud există peste aproximativ 114.000 de locuinţe ceea ce înseamnă că mai puţin de 8 la sută dintre bistriţeni şi-au făcut asigurarea obligatorie.
Costul unei poliţe de asigurare obligatorie este de 10 sau 20 de euro, în funcţie de materialul din care este construită locuinţa. O astfel de poliţă asigură o despăgubire maximă de 10.000 de euro, respectiv de 20.000 de euro. Ceea ce trebuie să ştiţi este faptul că această asigurare vă acoperă doar în cazul cutremurelor, alunecărilor de teren sau a inundaţiilor.