Unul dintre ritualurile la care românii ţin cu străşnicie, în Vinerea Mare, este şi cel al scăldatului ritualic – simbol al purificării, al curăţirii trupeşti şi sufleteşti. Creştinii de la ţară se scăldau într-o apă curgătoare, ca să se ducă tot ce este rău din ei. Ce ne facem, însă noi, cei de la oraş, care nu avem aşa ceva în dotare...?
Pentru că mulţi dintre noi nu avem la îndemână o apă curgătoare în care să ne lepădăm păcatele – trebuie să ne mulţumim cu apa unui duş, pentru că, în definitiv, şi aceasta tot „curgătoare” se cheamă că este. Important ar fi să facem acest ritual chiar înaintea Răsăritului sau cât mai devreme dimineaţa.
Preoţii le recomandă creştinilor să citească Evangheliile în toată această perioadă. Înaintea Paştelui sunt recomandate Evagheliile după Matei, Marcu şi Luca, iar după Înviere, cea a lui Ioan Evanghelistul.
Nu strică să ţineţi minte şi faptul că din Joia Mare până în Joia din Săptămână Luminată nu se spală rufe şi nici nu se coase, doar curăţirea trupului fiind permisă.
De asemenea, este de rău augur să te tunzi în Vinerea Mare. Se spune că „tragi a rău” şi că îţi va muri cineva apropiat din familie.
De asemenea, rugăciunile care se fac după Înviere, începând din Săptămâna Luminată şi până la Înălţare se fac stând în picioare, nu în genunchi.
Sursa: rtv.net