Cei doi au acționat Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud în judecată după ce au fost daţi afară din rândul consilierilor judeţeni. Chiar dacă procesele au fost intentate de aproape două săptămâni încă nu au fost stabilite termene pentru prima înfăţişare în aceste dosare.
Se pare că „de vină” pentru aceste întârzieri ar fi noul cod de procedură civilă, intrat în vigoare luna aceasta în data de 15. Pregătirea actelor pentru aceste procese se pare că este mult mai complicată după schimbarea legii şi astfel Peter şi Todea încă nu ştiu când vor ajunge în faţa magistraţilor.
Spre deosebire de procesele intentate de Luca Peter (PDL) şi Ştefan Todea (PP DD) cele deschise de Mirela Cîrcu, Vasile Puica, Nicolae Lupşan şi Arpad Szanto, toţi de la USL, au primit foarte repede termenul de înfăţişare.
Cei patru de la USL au dat consilierii judeţeni PDL în judecată pentru că nu le-au validat mandatele şi astfel nu şi-au putut ocupa funcţiile în Consiliul Judeţean. Procesele au fost intentate în data de 7 ianuarie iar cei implicaţi au ajuns în faţa judecătorilor în 21 ianuarie şi 22 ianuarie, sentinţele fiind date la o zi după prima înfăţişare.
„Nu ştim nimic despre procese, nu am fost informaţi cu privire la termene. Probabil că totul porneşte de la noul cod de procedură civilă. Mai multe comentarii nu pot să fac. Aşteptăm să vedem ce se va întâmpla şi când vor fi programate primele înfăţişări”, a declarat pentru Bistriţeanul.ro consilierul judeţean democrat-liberal, Monica Săsărman.
Luca Peter şi Ştefan Todea susţin că mandatele lor au fost ilegal încetate şi din acest motiv au contestat cele două hotărâri adoptate de Consiliu Judeţean. Lui Peter i s-a imputat faptul că a fost cercetat de Agenţia Naţională de Integritate într-un dosar în care era acuzat de săvârşirea infracţiunii de conflict de interese.
În ceea ce îl priveşte pe Todea, acesta a fost acuzat de conducerea partidului că nu a respectat protocolul motiv pentru care a fost exclus din PP DD şi a rămas fără sprijin politic.