În jur de 35.000 de semnături au reuşit să strângă toate cultele din judeţul Bistriţa-Năsăud, dar se preconizează că până la finalul campaniei, numărul celor care vor ca în Constituţie să scrie clar că familia să fie compusă din bărbat şi femeie va depăşi 50.000. “Este primul proiect naţional civic care întrece graniţele confesionale”.
Toate cultele din România şi din Bistriţa-Năsăud s-au unit pentru a strânge semnături pentru un referendum pentru schimbarea Constituţiei în care să se prevadă negru pe alb că familia poate fi constituită nu din soţi ci doar din bărbat şi femeie.
“Acţiunile au demarat la începutul lunii decembrie cu seminarii de informare şi căutarea unor împuterniciţi care să nu fie preoţi, oameni politici sau oameni din administraţie, ci pur şi simplu creştini şi familişti care să ne ajute să strângem aceste semnături. Legea prevede minim 500.000 semnături la nivel naţional din jumătate din judeţe şi minim 20.000 de semnături pe judeţ” a precizat Marius Chiuzan, coordonator pentru Referendum la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud şi vicepreşedinte judeţean al Asociaţiei Părinţilor pentru Ora de Religie în şcoli (APOR).
Marius Chiuzan a subliniat că până la sfârşitul lunii ianuarie, Coaliţia pentru Familie şi APOR au reuşit să strângă deja 1.200.000 de semnături.
În satele din jurul Bistriţei s-au strâns peste 200 de semnături pe parohie şi în jur de 450 de semnături în fiecare parohie – Bistriţa reuşind să contribuie cu peste 12.000 de semnături – după cum a informat Dana Oniţa, vicepreşedinte APOR şi coordonator în Bistriţa pentru strângerea de semnături pentru Referendum.
10.000 de semnături s-au strâns şi din Beclean, a informat Nataşa Bindea de la APOR Beclean iar procesul continuă până în 31 ianuarie
În Bistriţa-Năsăud s-au strâns aproximativ 35.000 de semnături, dar se preconizează că numărul, la finalul campaniei, va depăşi 50.000.
“Este primul proiect naţional civic care întrece graniţele confesionale şi chiar cele etnice. Este un lucru extraordinar, un exerciţiu de solidaritate care demonstrează că ne putem uni pentru o cauză comună, superioară intereselor mărunte, că putem să schimbăm istoria sau să facem istoria sau să întărim pur şi simplu ceea ce avem până acum” a subliniat Lucian Oniga, reprezentant al creştinilor penticostali, adăugând că până azi, neoficial, sunt în jur de 4500 de semnături adunate de la fraţii penticostali, plus, cu siguranţă, alte câteva mii şi de la creştinii baptişti din judeţ.
Preoţii, pastorii, predicatorii nu s-au implicat direct în strângerea de semnături. Unii împuternici au cerut permisiunea ca, la ieşirea din biserici sau case de rugăciuni să-şi poată amenaja o măsuţă la care să strângă semnăturile necesare, a mai spus Marius Chiuzan.
De altfel, cei care doresc în continuare să semneze, în aceste ultime zile ale campaniei, o pot face la bisericile de care aparţin, cu buletinul sau cartea de identitate, acolo unde îi vor întâlni pe împuterniciţii delegaţi să strângă semnături pe liste speciale - a mai informat Marius CHiuzan. Cei care locuiesc în Bistriţa pot să semneze şi la sediul APOR, în Piaţa Unirii Nr 9, lângă Protopopiatul Bistriţa, între orele 10-18.