O sumă de 500 de mii de lei a fost alocată către Spitalul de Urgență Bistrița-Năsăud, banii urmând să fie folosiți pentru repararea canalizării, dotări pentru autorizarea ISU și pentru cumpărarea aparaturii necesare operațiilor neurochirurgicale.
Sistemul de canalizare al Spitalului de Urgență Bistrița-Năsăud s-a defectat. Din acest motiv consilierii județeni au aprobat alocarea unei sume de 300 de mii de lei pentru reparațiile necesare și o sumă de 200 de mii de lei pentru cumpărarea aparaturii necesare secției de neurochirurgie. Direcția de Sănătate publică Bistrița-Năsăud anunță că Spitalul Județean de Urgență Bistrița beneficiază de aparatură în valoare de 420.000 de lei, care presupune achiziționarea unui „sistem motor de neurochirurgie”, a unei truse și instrumentarul necesare neurochirurgiei, dar și o trusă-instrumentar pentru intervenții la coloană vertebrală.
De asemenea, și chirurgia plastică și reparatorie va primi aparatură pentru microchirurgie necesară pentru grefele de piele.
„Pentru achiziționarea aparaturii medicale, 48.000 de lei reprezintă contribuția județului la cofinanțarea sumei repartizate de Ministerul Sănătății pentru dotarea spitalului cu aparatură medicală. Aceste dotari cu aparatură medicală pentru secția de neurochirurgie au fost posibile ca urmare a finalizării lucrărilor la construirea blocului operator și constatarea faptului că valoarea lucrărilor decontate a fost sub nivelul sumelor alocate din bugetul de stat, Ministerul Sănătății aprobând utilizarea sumelor necheltuite pentru achiziționarea de aparatură”, explică Consiliul Județean.
De asemenea, alți 300 de mii de lei vor merge pentru activitatea spitalului, suma necesară efectuării unor lucrări de reparații a rețelei de canalizare care a necesitat intervenții urgente, dar și pentru efectuarea unor lucrări pentru gararea autospecialelor unității, efectuarea unor reparații la rețeaua de hidranți exteriori și înlocuirea hidranților în subteran, lucrări necesare pentru obținerea avizului de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență.
În plus, spitalul a cerut bani pentru montarea unui paratrăsnet pe noul pavilion care găzduiește blocul operator, schimbarea pompei de la rezervorul de apă cu una de putere mai mare și montarea unor uși rezistente la foc cel puțin 45 de minute la fiecare nivel al pavilionului nou amenajat, dar și a unei uși rezistente cel puțin 120 de minute la foc la camera server, lucrări necesare în vederea obținerii autorizației ISU pentru noul bloc operator centralizat.