In zona de munte, in special in timpul verii, isi face aparitia vipera, un sarpe veninos. Daca in alti ani 2-3 persoane erau muscate de vipere, in aceasta vara nu s-a inregistrat niciun caz.
Vremea calda din timpul verii ii indeamna pe multi sa aleaga muntele pentru a se racori. Drumetiile, dormitul cu cortul, escaladarile, etc. sunt activitati care ii atrag in special pe cei tineri, dar nu numai. Cei ce aleg insa muntele pentru distractie si recreere trebuie sa stie multe despre tehnici de salvare si mai ales, sa nu mearga singuri prin locuri netrasate.
Mai mult, pe timp de vara, iubitorii de munte trebuie sa fie atenti la vipere. Viperele sunt serpi veninosi, cu lungime intre 20 de cm si 2 metri.
Cu toate ca veninul de vipera este mai scump decat aurul, pentru om, "administrat" direct de sarpe, poate fi letal. Antidotul, serul antiviperin, trebuie administrat in maxim cinci ore de la muscatura si sub stricta supraveghere a medicului.
“Antiviperinul se tine in conditii stricte si in cantitati mici. Acesta expira foarte repede asa ca nu e depozitat in cantitati mari. Mai mult, acesta trebuie administrat sub stricta supraveghere a unui medic sau a unei persoane specializate pentru ca daca nu este administrat corect, persoana poate deceda”, a declarat pentru Bistriteanul.ro seful serviciului Salvamont Bistrita-Nasaud, Mircea Baciu.
In acest an, viperele din zona montana din Bistrita-Nasaud nu au facut nici o victima. Acest lucru a fost confirmat atat de salvamontisti, cat si de purtatorul de cuvant al Spitalului Judetean de Urgenta Bistrita-Nasaud, Gabriela Remes.
Conform salvamontistilor, viperele incep incet incet sa se retraga, insa cei care aleg muntele trebuie sa fie in continuare atenti la acesti serpi.
Pentru orice eventualitate, la Spitalul Judetean de Urgenta Bistrita-Nasaud se gaseste inca antiviperin.