Elevii din întreg judeţul sunt invitaţi să aducă un plus de frumuseţe şi diversitate în lume, dar şi să profite de şansa de a fi mai buni, mai înţelegători, mai creativi. Se apropie cea de-a doua ediţie a concursului şcolar „Neurolimpics”. Înscrieri se fac până în 6 martie, iar premiile se anunţă numeroase şi atractive!
În fiecare an, în data de 2 aprilie, se marchează la nivel mondial Ziua Internaţională de conştientizare a autismului. De ce? Dacă estimarea curentă a Center for Disease Control - potrivit căreia 1 copil din 68 se regăseşte în spectrul autist - este corectă, persoanele din acest spectru constituie una dintre cele mai mari minorități din lume.
Chiar dacă prevalenţa ar fi mai mică, pentru că din unele ţări lipseşte statistica relevată, tot ar fi important să vorbim despre neurodiversitate şi acceptarea diferenţelor dintre oameni. Ştim cu toţii că suntem diferiţi, există între noi diferenţe de gen, de rasă, de vârstă, de gusturi.
Toate aceste diferenţe aduc un plus de frumuseţe şi diversitate lumii, la fel cum şi diferenţele de abilităţi ne ajută să ne completăm, să fim mai buni, mai înţelegători, mai creativi.
Totuşi, realitatea ne arată că România are de parcurs un drum lung până la a face copiii cu dizabilităţi în general şi persoanele cu autism în special să se simtă acceptate şi sprijinite.
Asociaţia Autism Europa BISTRIŢA, prin Centrul pentru Resurse şi Referinţă în Autism „Micul Prinţ” lansează în acest an concursul „NEUROLIMPICS”, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud şi Fundaţia Societatea de Concerte, concurs dedicat elevilor din şcolile din judeţ.
„Invităm educatorii, învăţătorii, diriginţii şi profesorii să ni se alăture pe parcursul lunii martie, susţinând la clasă minim o oră de educaţie pe tema neurodiversităţii. Noi punem la dispoziţia cadrelor didactice interesate materiale special concepute pe cicluri de şcolarizare: poveşti şi prezentări pe tema neurodiversităţii în general şi a tulburărilor din spectrul autist în special”, anunţă organizatorii într-un comunicat.
REGULAMENT CONCURS
Cadrele didactice interesate prezintă preşcolarilor şi elevilor din unităţile de învăţământ de pe raza judeţului Bistriţa-Năsăud materialele special concepute pe cicluri de şcolarizare, care pot fi găsite şi pe pagina de FB – NEUROLIMPICS - şi iniţiază dezbateri despre neurodiversitate.
Pot fi folosite şi alte materiale informative în conceperea lecţiei, însă noi am construit aceste instrumente pentru a reduce efortul dvs de documentare. Ulterior prezentării, preşcolarii şi elevii sunt îndemnaţi să reflecteze creativ la această temă, la diferenţele dintre oameni şi la cum pot ele să ne aducă un plus de umanitate.
Pe baza lecţiilor susţinute, grupele şi clase interesate se vor putea înscrie la CONCURSUL NEUROLIMPICS pe echipe. Anunţul de participare poate fi făcut până în data 6 martie 2017, la adresa de email: autism.europa@gmail.com.
ECHIPELE PARTICIPANTE VOR AVEA MINIM 3 MAXIM 10 MEMBRI. Echipele participante vor concepe proiecte cu următoarele teme:
I. Categoria PREŞCOLARI – concurs de proiecte de grup constând în conceperea unui afiş cu titlul „Diferiţi împreună!”
II. Categoria CICLUL PRIMAR – concurs de proiecte de grup constând în conceperea unui afiş cu titlul „Prietenul meu special”
III. Categoria GIMNAZIU – afiş sau eseu cu tema: „Cum să îmi ajut colegii cu nevoi speciale”
IV. Categoria LICEENI – poster sau eseu cu tema: „Tulburările din spectrul autist în şcoală”
Proiectele realizate în echipă vor fi aduse la sediul CENTRULUI DE RESURSE ȘI REFERINŢĂ ÎN AUTISM „MICUL PRINŢ” BISTRIŢA, str. Independenţei nr. 79 până la data de 17 martie 2017.
Câştigătorii vor fi desemnaţi de un juriu din care fac parte:
-
Dan Coman – scriitor
-
Georgiana Vrânceanu Cotuțiu - artist plastic
-
Halaszi Monica - profesor
-
Aurelia Dan – inspector ISJ BN
-
Claudia Andron – jurnalist
-
Maria Câmpan - psihopedagog - CRRA Micul Prinț
-
Anca Toader - psiholog clinician - CRRA Micul Prinț
CRITERII DE EVALUARE A AFIȘELOR:
-
originalitatea ideii
-
claritatea mesajului
-
impactul vizual asupra privitorului
-
valoarea instructiv-educativă
Dimensiunea afișului trebuie să fie format A3.
Tehnici de lucru admise: colaj, grafică, pictură etc. sau tehnici mixte. Se admit doar tehnici manuale.
Este exclusă tehnica digitală de realizare a afişelor.
Pe afişe se va lipi o etichetă care să conţină:
Unitatea de învăţământ: …………………………… Localitatea / judeţul:……………………………………. Adresa şcolii:……………………………………. Numele şi prenumele cadrului didactic îndrumător:……………………. Adresa de e-mail personală / telefon:……………………. Numele şi prenumele elevilor înscrişi / Clasa / Titlul lucrării ............................................................................................................
Primele trei grupe/clase câştigătoare pe fiecare ciclu şcolar vor fi răsplătite cu premii în bani, cărţi, obiecte de papetărie, diplome şi alte surprize.
Festivitatea de premiere va avea loc în data de 2 aprilie 2017 de Ziua Internaţională a Autismului. Materialele realizate de elevi şi preşcolari, precum şi alte anunţuri relevante pentru proiect vor fi postate pe pagina de FB a concursului – NEUROLIMPICS - şi în presa locală, precum şi pe pagina Centrului de Resurse şi Referinţă în Autism „Micul Prinţ” Bistriţa şi vor face obiectul unei expoziţii.
Vă aşteptăm cu mare drag şi premii numeroase!
Centrul de Resurse şi Referinţă în Autism „Micul Prinţ” Bistriţa
Inspectoratul Şcolar Bistriţa-Năsăud
Primăria Bistriţa
Societatea de Concerte Bistriţa