Cu chitara in fata si ghiozdanul la spate, carand dupa ei viori, flaute, clarinete, violoncele, obositi dupa ore de studiu individual pentru care cu siguranta nu ii invidiaza elevii celorlalte scoli din oras, trec zilnic pe langa noi micii muzicieni de la Liceul de Muzica.
Astazi, cand scoala care poarta cu mandrie numele maestrului Tudor Jarda omagiaza 90 de ani de la nasterea compozitorului, merita sa le spunem si lor „La multi ani!”. Voi ne dati muzica de cea mai inalta calitate si datorita voua viata e mai frumoasa, chiar daca, dedicandu-va de mici unei pasiuni atat de mari aveti mai putin timp de joaca, purtand mereu grija dicteurilor, productiilor, verificarilor, concursurilor si recitalurilor care reclama zeci de ore de pregatire individuala, indiferent de instrumentul ales.
Anita Hartig si Stefan Pop sunt doar doi dintre fostii elevi ai scolii de muzica bistritene care au dus numele orasului mai departe. De asemenea, liceul participa an de an prin elevii sai la cele mai prestigioase concursuri si competitii din tara, acesta fiind doar unul din motivele pentru care trebuie sa fim mandri ca se poate face invatamant muzical de calitate la Bistrita. Insa cel mai important motiv este acela ca muzica este o forta elementara, care patrunde in toate straturile societatii, actionand asupra emotiilor, adica tocmai asupra fundamentului valorilor etice. Si tocmai pentru ca are forta de a patrunde in toate aspectele vietii sociale, statul este dator sa acorde importanta promovarii si dezvoltarii culturii muzicale, in ciuda instabilitatii politice. Altfel, va castiga teren un alt fel de muzica, lipsita de continut intelectual si care poate aduce o satisfactie superficiala si temporara, dar nu este capabila sa ridice nivelul moral al ascultatorilor sai.
„Muzica este o lege morala. Ea da suflet universului, aripi gandirii, avant inchipuirii, farmec tineretii, viata si veselie tuturor lucrurilor. Ea este esenta ordinii, inaltand sufletul catre tot ce este bun, drept si frumos.” - Platon