Conducerea Complexului Muzeal Bistrita-Nasaud a pus 80.000 lei deoparte in acest an pentru lucrarile de "infrumusetare" exterioara a Muzeului Judetean. Cu acesti bani se vor schimba toate geamurile si se vor efectua cateva lucrari de finisare.
Muzeul Judetean va avea la o “fata” noua! Conducerea complexului muzeal a alocat in acest an 80.000 lei pentru lucrarile de “infrumusetare” exterioara a acestuia.
“Dorim sa schimbam toate geamurile in termopan, deoarece in momentul de fata unele sunt schimbate, altele nu. Aceasta schimbare tine si de estetic dar si de faptul ca izoleaza fonic mult mai bine. De asemenea, cu banii alocati vrem sa reparam si sa refacem blaturile si braurile de pe langa geamuri, deoarece in urma schimbarii geamurilor, arata dezastruos. Deci practic, cu acesti bani schimbam geamurile si reparam in jurul lor” a declarat pentru Bistriteanul.ro, directorul Complexului Muzeal Bistrita-Nasaud, Ovidiu Chis.
Perioada de incepere a lucrarilor inca nu a fost hotarata, in momentul de fata, conducerea complexului aflandu-se in perioada de cautare a unui arhitect.
“Muzeul, fiind un monument istoric, pentru orice interventie iti trebuie un arhitect autorizat de Ministerul Culturii pentru monumente istorice. Asa ca acuma suntem in faza in care il cautam. Apoi o sa facem proiectul, o sa-l trimitem la Directia de Cultura, la Primaria Bistrita etc. E vorba de multa birocratie ce trebuie facuta pana cand vor incepe efectiv lucrarile” a concluzionat Ovidiu Chis.
Muzeul Judetean a luat “fiinta” in 1 octombrie 1950, sub denumirea de “Muzeul Regional din Bistrita”. Spatiul pavilionar, pe doua niveluri ofera posibilitatea adapostirii si etalarii adecvate a patrimoniului, fiind completat de generosul spatiu al curtii in care au fost inserate o biserica de lemn – monument de arhitectura din secolul XVIII si doua case reprezentative pentru arhitectura vernaculara din regiune, una din zona montana, de la Sant si o alta reprezentativa pentru zona de Campie, de la Archiud.
Muzeul Judetean are patru sectii: arta contemporana, istorie-arheologie, etnografie-arta populara si stiinte ale naturii.