In sprijinul persoanelor care se deplaseaza cu bicicleta pentru a ajunge la serviciu sau pentru a se relaxa, municipalitatea vrea sa marcheze trasee de ciclism care sa asigure siguranta tuturor participantilor la trafic, dar si orientarea mai buna a iubitorilor sportului pe doua roti.
Marcarea traseelor pe strazile orasului pentru deplasarile zilnice, dar si in zona extravilana, pentru ciclismul de agrement ar stimula folosirea intr-un numar cat mai mare a bicicletelor.
Deoarece in mediul urban mersul cu bicicleta este destul de dificil, multe persoane aleg trasee din apropierea orasului. In zona din afara orasului, traseele propuse pentru ciclism montan vor fi pe drumuri de exploatare existente pietruite sau de pamant, drumuri forestiere sau carari.
Aceste rute nu sunt marcate corespunzator, ceea ce creeaza probleme, mai ales pentru incepatori. De multe ori cei care merg cu bicicleta parcurg rute in care intalnesc carute sau utilaje care circula prin padure. Rutele extravilane vor fi marcate cu semne de circulatie specifice precum „Atentie biciclisti”, „Doar pentru biciclete” sau placute cu mesaje de orientare si informare.
Municipalitatea considera ca marcarea unor trasee ar impulsiona mai mult folosirea bicicletelor, atat ca o metoda de petrecere al timpului liber, cat si pentru o viata mai sanatoasa. Marcarea rutelor folosite de biciclisiti ar putea introduce Bistrita pe harta oraselor care organizeaza competitii pe doua roti din Romania, care au luat amploare in tara in ultima perioada.
Urmatorul pas ar fi organizarea unor concursuri pe timp de noapte in cadrul unor proiecte urbane pentru toate categoriile de amatori, de la cei mari pana la cei mici. Municipalitatea doreste marcarea si semnalizarea traseelor de biciclete in apropierea orasului pentru amatorii de ciclism montan, fara scoaterea acestora din fondul forestier.
Marcarea rutelor este prevazuta pe potecile si drumurile de pamant existente, fara a taia copaci si fara a turna beton sau a monta pavaje. Traseele propuse pentru a fi marcate pentru ciclism montan au 75 de kilometri.
In acest fel, marcarea traseelor pentru ciclism se va face pe arbori cu vopsea de culoare alba sau galbena, pentru a nu fi confundate cu marcajele forestiere. Placutele pentru identificarea traseelor vor fi facute din lemn si vor fi vor fi ampasate de-a lungul traseelor.
Aceasta initiativa ii apartine consilierului local din partea organizatiei municipale a PD-L, Alin Seserman. Marcarea rutelor va fi discutata in cadrul sedintei de joi a Consiliului Local Bistrita.