Asta este noua propunere a conducerii Primăriei Municipiului Bistriţa care renunţă deocamdată la ideea de a nu taxa familiile mai mari de patru persoane, dar şi introducerea „în mediul rural” a bistriţenilor din cele cinci cartiere componente ale orașului.
Consilierii judeţeni dezbat la această oră un proiect de hotărâre prin care aleșii vor stabili o serie de subvenții care vor fi acordate bistrițenilor care trebuie să plătească taxa de salubritate.
Proiectul iniţial prevedea introducerea unei subvenţii de 3,3 lei pentru toţi bistriţenii care beneficiază de servciile de salubritate oferite de compania Supercom. Ideea municipalităţii a fost ca administraţia locală să suporte din bugetul propriu majorarea de tarif pentru gunoi stabilită de comisia de negociere.
În plus, proiectul prevedea şi stabilirea unei taxe de numai 3 lei/lună/persoană în localitățile componente Viișoara, Unirea, Ghinda, Sărata, Sigmir și Slătinița.
De asemenea, pentru familiile cu mai mult de patru membri, taxa urma să se plătească numai pentru patru persoane.
Pe masa consilierilor a ajuns însă un proiect modificat, conducerea primăriei renunţând deocamdată la ultimele două propuneri - taxa de 3 lei pentru localităţile componente şi aplicarea taxei pentru numai patru persoane în cazul familiilor numeroase.
Primarul Ovidiu Creţu a explicat că amână aceste prevederi deocamdată deoarece nu a venit un răspuns de la ADI pe acestă temă.
Edilul a explicat că a primit acordul de principiu de la cei de la Supercom legat de noile tarife şi, în baza acestuia, a cerut acordul ADI pentru aceste modificări, dar până acum cei de la ADI nu au luat nicio decizie. „Amânăm deocamdată aceste propuneri. Dacă săptămâna viitoare vom avea acordul, vom convoca o şedinţă extraordinară şi vom vota şi aceste propuneri” - a spus primarul Creţu.
Dezbaterile pe acestă temă sunt în toi, o parte dintre consilierii opoziţiei solicitând chiar ieşirea din ADI - Deşeuri din cauza tarifelor extrem de mari impuse bistriţenilor.
UPDATE: 17.45
Primarul Ovidiu Creţu le-a spus consilierilor că ieşirea din ADI ar însemna că Bistriţa trebuie să plătescă cel puţin 10 milioane de euro penalităţi pentru ieşirea din acest proiect european, de peste 40 de milioane de euro.
UPDATE: 17.50
Consilierul ALDE - Vasile Moldovan, cel care a manageriat timp de doi ani proiectul „Sistem de management integrat al deşeurilor solide în judeţul Bistriţa-Năsăud”, le-a spus colegilor din CL că ieşirea din acest proiect nu este posibilă timp de cinci ani şi că oraşul este obligat să ducă deşeurile la depozitul ecologic de la Tărpiu, neexistând altă soluţie.
UPDATE: 18.00
Consilierii municipali i-au dat cuvântul şi lui Crăciun Silivan, bistriţeanul care a depus o plângere prealabilă împotriva deciziei luată de consilieri privind introducerea taxei de salubrizare. Bistriţeanul care i-a acuzat pe consilieri de discriminare şi de faptul că încalcă constituţia i-a avertizat şi că proiectul de modificare nu este unul în regulă deoarece perioada în care Supercomul va ridica gunoiul s-ar prelungi cu mult peste cele trei luni stabilite prin contract.
UPDATE: 18.15
După aproape o oră de dezbateri, proiectul privind subvenţionarea gunoiului a fost aprobat cu 16 voturi „pentru”.