Decizia PDL de-a se abtine de la vot spune multe despre problemele cu care se confrunta arcul guvernamental. Duritatea mesajului lui Ioan Oltean e cat se poate clara: cine voteaza, pleaca din partid.
Motiunea, asa cum arata ea, are sanse foarte putine sa treaca, mai ales ca naiba sau Cotroceniul si-a bagat coada intre picioarele opozitiei si a pus cap in cap pesedistii cu liberalii.
Cert, lucrurile nu stau bine in niciuna din cele doua tabere, opozitia nefiind in stare sa faca rost de voturile necesare ca aceasta motiune sa treaca. Dincolo, in tabara portocalie, liderii iritati peste masura, au fost cat se poate de directi si fara manusi: cine voteaza, pleaca din partid.
Portocala mecanica, ungurii si uneperistii
In tabara puterii, armele scoase la vedere de opozitie dau ceva fiori, altfel, portocaliii nu aveau tupeu sa ordone propriilor parlamentari sa se abtina de la vot. Cat despre incalcarea acestui consemn, vicepresedintele PDL, deputatul Ioan Oltean a fost cat se poate de clar si de direct: "Toti cei care se vor pozitiona alaturi de opozitie vor fi exclusi din partid, vom fi neiertatori" spune Oltean.
Cat despre faptul ca PSD se va implica direct in lupta sindicala, Oltean a spus urmatoarele: "PDL constata si condamna incitarea la violenta pe care PSD o face in mod frecvent prin unii lideri ai acestuia, incercand sa mute activitatea politica parlamentara in strada, incercand sa mute o activitate pasnica in Parlament intr-o violenta stradala. Chemarea si solidarizarea liderilor de sindicat cu PSD, in sensul de a organiza in data de 27 octombrie, cand are loc dezbaterea motiunii de cenzura, a unor actiuni de strada, actiuni violente, prin care sa exercite presiuni asupra parlamentarilor puterii pentru sustinerea motiunii, se dovedeste o actiune condamnabila, o actiune nedemocrata, o asociere a liderilor cu partide politice condamnabila si in contrast evident cu normele sindicale si cu legislatia sindicala", a declarat Oltean, intr-o conferinta de presa sustinuta la Bistrita.
Nici ungurii nu se simt prea bine, udemeristii decizand si ei sa-si puna parlamentarii sub obroc, semn ca nu mai au incredere in ei, mai ales dupa ce Verestoy Attila a anuntat dorinta UDMR de-a intra la guvernare alaturi de PSD. Cat despre cei din UNPR, acestia vor fi prezenti in sala dar nu vor vota, de parca te puteai astepta la altceva...
Opozitia de la Ana la Caiafa
Partidele din opozitie, adica PSD si PNL spera ca va strange numarul necesar de voturi pentru a da jos guvernul lui Emil Boc. Spera, doar ca puterea si-a luat toate masurile de precautie, iar tradatorii risca sa fie dati afara din respectivele partide. Astfel, atata vreme cat PSD, PNL sau PC nu le pot promite cu certitudine un loc elegibil pe viitoarele liste sau macar niste sume de bani cat de cat serioase pentru colegiile unde au fost votati, totul e in van.
Nimeni nu da pasarea din mana pe cea de pe gard. Pe urma, orgolile si prejudecatile existente atat in PSD cat si in PNL pun in pericol prea mult clamata unitate a opozitiei. Asa cum ne-am asteptat, declaratiile sunt pur politice, iar daca PSD este ceva mai optimist cu privire la soarta motiunii, liberalii recunosc ca se joaca pe lama de cutit.
Radu Moldovan (purtator de cuvant PSD)
Deputatul pesedist este cel mai optmist cu privire la soarta votului. De fapt, el a recunoscut ca PSD negociaza cu UDMR, ca partidul pe care il reprezinta sprijina moral dar si material sindicatele, in special CNSLR-Fratia, o centrala sindicala din care au plecat lideri grei ai PSD.
In aceeasi ordine de idei, liderul social-democrat bistritean a recunoscut ca motiunea are sanse mari sa treaca daca pedelistii, maghiarii si uneperistii sunt lasati sa voteze. Ceea ce nu se va intampla, parlamentarii puterii urmand sa se abtina de la vot.
"Daca liderii de sindicat vor reusi sa mobilizeze populatia sa mearga in data de 27 octombrie la Bucuresti pentru proteste, eu ii voi sprijini. Voi pune - daca va fi nevoie - chiar si autocare la dispozitia celor care vor sa mearga acolo. Voi sprijini logistic aceste grupuri de protestatari. Cred ca in data de 27 octombrie la Bucuresti vor fi aproximativ 100.000 de romani", a declarat Radu Moldovan.
Ioan Tintean (deputat, presedinte PNL Bistrita-Nasaud)
Liderul liberal bistritean spune ca motiunea are putin peste 50 la suta sanse sa treaca. Interesant este faptul ca Ioan Tintean a explicat ca guvernul poate cadea chiar daca motiunea nu trece: "Cei din Finante, daca recidiveaza au posibilitatea ca in trei zile sa determine Guvernul sa isi depuna mandatul pentru ca, daca nu se deschid ghiseele Trezoreriei trei zile, in Romania exista blocaj total. Poti sa te duci cu toate animalele si tractoarele in centrul Bucurestiului, nu realizezi cat realizeaza sindicatul Trezoreriei Nationale".
Despre ziua motiunii, Tintean a precizat urmatoarele: "Toti parlamentarii liberali vor fi prezenti la dezbateri, vor vota in favoarea motiunii", mentionand ca aceia care nu vor proceda astfel risca „despartirea fortata de PNL”.
"Prezenta este obligatorie. Nu exista niciun fel de justificare decat a situatii extrem de grave de sanatate. Orice alt fel de vot sau orice absenta se sanctioneaza direct si imediat cu excluderea din PNL", a concluzionat Ioan Tintean.
Vox populi, vox Dei???
Asa se spune, doar ca socoteala din targ nu se potriveste, intodeauna, cu cea de acasa. Chiar daca nu vor fi 100 de mii de oameni la Bucuresti in ziua motiunii, este clar ca nemultumirile pot duce la violente stradale, ca doar cateva zeci de mii de oameni ar trebui sa dea de gandit PDL si aliatilor aflati la guvernare.
Calculele politice ar trebui sa tina cont de vrerea multimii, doar ca oriunde si oricand pe politicieni ii intereseaza un singur lucru: voturile care aduc puterea.
Pe cai mari, PDL taxeaza simbioza dintre sindicate si opozitie: "PDL cere sindicatelor sa nu confunde lupta politica dintre partidele politice parlamentare cu lupta stradala, sa nu amestece politica cu revendicarile sindicale si cu lupta sindicala, care cunoaste rigori precise si modalitati diferite de manifestare. PDL ii condamna pe acei lideri care fac jocul politic al opozitiei si apreciaza ca acesta nu poate decat sa faca rau in primul rand sindicatelor si nu in ultimul rand democratiei din Romania", spune Ioan Oltean.
Ce ar putea urma?
Daca motiunea trece, opozitia va propune presedintelui Traian Basescu un guvern de criza condus de un tehnocrat sau de un independent, un guvern format din PSD, PNL si PC, iar daca UDMR va pune umarul la daramarea lui Boc 5, atunci si maghiarii care isi vor pastra ministerele pe care le detin si in prezent. Sigur ca e vorba de un guvern care sa pregateasca anticipatele din primavara lui 2011.
In celalalt caz, guvernul Boc 5 ramane in picioare, iar ceasul rafuielilor politice se mai amana pana la primavara anului viitor. In amandoua din aceste cazuri, marele pierzator este bistriteanul de rand, cel care va trebui sa faca fata unei ierni ce se anunta dura din toate punctele de vedere.
Motiunea de cenzura intitulata "Motiunea Romaniei majoritare, motiune populara", initiata de opozitie, a fost prezentata, miercuri, in plenul reunit al Parlamentului.
Textul motiunii are 14 pagini si va fi dezbatut si votat maine, cu incepere de la ora 11.00. Votul va fi secret cu bile. Pentru adoptarea motiunii de cenzura sunt necesare 236 de voturi favorabile.