In special copiii asteapta aceasta zi deoarece stiu ca vine Mos Nicolae. Pana si cei mari asteapta sa gaseasca ceva in ghetele lor. Chiar daca toata lumea il asteapta pe Mos Nicolae, originea acestei sarbatori este una religioasa.
Povestea incepe de la Sfantul Nicolae care s-a nascut in Orientul Mijlociu. El este cunoscut pentru ajutorul pe care il acorda oamenilor, in special pentru grija fata de copii si pentru cei saraci.
Sfantul sarbatorit astazi s-a nascut intr-o familie bogata, unde nu ducea lipsa de nimic. Toate acestea nu l-au facut sa isi piarda credinta, ba mai mult, dupa moartea parintilor a folosit averea familiei pentru a ajuta persoanele nevoiase.
Dupa ce aseara si-au lustruit ghetutele si le-au pus intr-un loc accesibil pentru ca Mosul sa poata lasa cadouri in ele, astazi cei mici gasesc dulciuri sau nuieluse.
Conform traditiei, acest obicei este mostenit de la Sfantul Nicolae. Se spune ca o fata saraca vroia sa se casatoreasca, insa nu putea deoarece nu avea bani. Sfantul Nicolae a lasat la usa casei acestei familii un saculet cu bani pentru a ajuta tanara.
Fapta a fost repetata si in cazul unei surori mai mici cand acest sfant a urcat pe acoperisul casei si a lasat sa cada prin horn un saculet cu bani. Saculetul a cazut intr-o soseta care era pusa la uscat in casa familiei sarace.
Din acest motiv, acest sfant este recunosct ca fiind si protectorul casatoriei. In acest fel, obiceiul de a pune cadouri in sosetute sau ghete a fost preluat si se pastreaza si in prezent, spre deliciul copiilor.
Si nuielusele au legatura cu sfantul sarbatorit astazi. Ele sunt folosite pentru a atentiona pe cei care nu au fost cuminti in acest an ca nu merita cadouri. Ele sunt simbolul unui episod din viata sfantului cand acesta a reactionat aspru la auzirea unor cuvinte nepotrivite la adresa Mantuitorului.
Mos Nicolae este ingaduitor chiar si cu copiii ce nu au fost cuminti, astfel ca cei care au primit nuieluse in loc de dulciuri nu trebuie sa fie dezamagiti. Mosul ii va recompensa corespunzator la anul, daca vor fi ascultatori si harnici.