O legendă spune că Maica Domnului, fiind cuprinsă de durerile naşterii, i-a cerut adăpost lui Moş Ajun. Pentru că el era sărac, a refuzat-o, dar i-a îndrumat paşii spre fratele lui mai mic – Moş Crăciun – care pe atunci era cam rău și zgârcit. Dar avea puteri miraculoase!
În legendele româneşti, Moş Crăciun nu este reprezentat absolut deloc ca un bătrânel jovial şi vesel care face din 2 în 2 minute „Ho, ho, ho!”. Dimpotrivă: legendele populare româneşti îl prezintă ca pe un om cu trăsături contradictorii: are puteri miraculoase, ca eroii şi zeii din basme, dar are şi calităţi tipic umane: este bătrân (are o barbă lungă), este bogat (cu turme, case mari şi grajduri multe), dar și rău şi zgârcit.
În cartea “Zile şi mituri. Calendarul ţăranului român“, Ion Ghinoiu povesteşte despre satul pastoral în care trăiau Moş Ajun şi Moş Crăciun, care avea case mari şi multe grajduri. Pe neaşteptate, în viaţa lor apare o femeie necunoscută care, simţind că i-a venit vremea să nască, le cere ajutorul. Dacă primul o refuză, cel de-al doilea îi întinde o mână. Neştiind însă că femeia este Maica Domnului, nu o primeşte în casă şi o trimite să nască în grajdul vitelor.
Crăciuneasa o ajută să nască, fără ştirea soţului ei, dar este pedepsită apoi de el cu tăierea mâinilor din coate. Când Crăciun află că în grajdul său s-a născut Domnul Iisus, se căieşte şi îi cere iertare lui Dumnezeu, devenind “primul creştin”, “Sfântul cel mai bătrân”, “soţul femeii care a moşit-o pe Maria”.
Se spune că el s-a căit atât de mult, încât a doua zi şi-a împărţit întreaga avere copiilor săraci, de unde şi tradiţia de a face daruri de Crăciun, mai ales copiilor.
Oricum ar fi fost Moș Crăciun în legendele românești cele mai vechi – important este că în această seară – toți copiii îl așteaptă cu daruri multe.
Cei mai norocoși vor avea ocazia să se întâlnească personal cu el – să-i recite din nou, ca la serbare, o poezie. Sau să-i cânte o colindă sau un cântec cu Moș Crăciun. Cei mai ghinioniști care nu au părinți îndrăzneți care să se îmbrace singuri în Moș Crăciun, se vor mulțumi să găsească mâine dimineață cadourile sub brad.
Ambele tabere câștigă... Mai puțin părinții care nu-l vor mai putea folosi de acum înainte pe Moș Crăciun drept metodă de șantaj (ca în celebrele replici „Dacă nu ești cuminte, nu mai vine Moș Crăciun!” sau „Dacă mă lași să-mi termin treaba, îți aduce Moș Crăciun tot ce vrei!”)...