Cele două racle cu moaştele Sfinţilor Epictet şi Astion au ajuns ieri la Mănăstirea Sfântul Ilie din Nuşeni. La puţin timp a venit şi Înalt Preasfinţitului Părinte Mitropolit Andrei Andreicuţ care a oficiat alături de alţi 25 de preoţi şi călugări veniţi din toată ţara slujba de vecernie. În această dimineaţă are loc Sfânta Liturghie.
Moaştele Moaştele Sfinţilor Epictet şi Astion au fost depuse ieri în biserica din interiorul mănăstirii şi sute de oameni s-au închinat la ele.
Astăzi, în yi de Hram, acestea au fost scoase din biserică şi puse pe un podium special amenajat pentru ca toţi credincioşii veniţi la hram să se poată închina la ele.
Moaştele Sfinţilor Epictet şi Astion au fost descoperite în 15 august 2001 pe teritoriul Dobrogei. Cripta în care au fost găsite se află sub altarul bazilicii Episcopale a Halmyrisului, localitate antică situată între Murighiol şi Dunavăţ, jud. Tulcea. Sfinţii Epictet şi Astion sunt cei mai vechi martiri din ţara noastră, atestaţi de izvoarele aghiografice. Ei au patimit în anul 290, ca urmare a persecuţiei lui Diocleţian (284-305).
Sfinţii Epictet şi Astion au primit moartea martirica în cetatea Halmyris, vechea cetate creştină aşezată pe malurile Dunării ce se numea în antichitate "Almyra".
Sfântul Epictet era originar din părţile Răsăritului. A primit harul preoţiei şi s-a învrednicit de darul vindecării orbilor, ologilor şi a celor demonizaţi.
Sfântul Astion era nepotul senatorului roman Iulian. Se converteşte la creştinism în urma întâlnirii cu preotul Epictet şi împreună cu acesta ajunge în cetatea Halmyris. Mai târziu şi tânărul Astion se învredniceşte de darul facerii de minuni, tămăduind un îndrăcit şi făcând sănătos pe un om ce cazuse de la înălţime şi rămăsese aproape mort.
În prezent, moaştele Sfinţilor Epictet şi Astion sunt prezente în Mănăstirea Halmyris, iar la Constanţa au rămas doar câteva părticele din sfintele lor moaşte.