Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  84 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



MISTERELE BISTRITEI: Un pensionar de 91 de ani ne povesteste despre Scoala de Ucenici din 1937

17/04/2012 17:40:49  
Scoala profesionala de ucenici din Bistrita functiona la etajul al doilea al actualului liceu Andrei Muresanu. Erau 9 clase, cate trei pe an de studiu, impartite dupa profil: o clasa imbracaminte-piele pentru meseriile de croitor, cojocar, cizmar, curelar, tabacar, palarier, tapiter, etc.

Programul scolar era intre orele 15.00-18.00, cu exceptia zilelor de sambata cand se preda religia, de la orele 15.00 la 17.00 pentru ritul catolic majoritar si pentru ortodocsi. Aveam cadre didactice pentru toate specialitatile, unele predau numai la scoala noastra, altele si la alte licee din oras.

Imi amintesc cu placere de domnul profesor de romana, Lupu Stefan, de domnii profesori Bachis Ioan de matematica, Bachis Puiu de stiintele naturii, educatie civica, contabilitate, Zagrean de la tehnologia materialelor si istorie. Aveam manuale de geografie si de matematica si un singur manual de vreo 400 de pagini pentru restul materiilor, de la limba romana la tehnica meseriei, toate cunostintele de care avea nevoie un meserias, inclusiv legislatie, clauze contractuale, etc. Aici am invatat primele notiuni de contabilitate care mi-au fost de mare folos atunci cand mi-am inceput activitatea de contabil si chiar si mai tarziu.

Erau primiti la scoala de ucenici tineri cu cel putin patru clase primare. Erau inscrisi 200 de elevi care isi faceau ucenicia la diverse ateliere din oras. Parte din ei locuiau si mancau la meşteri acasa, cei din oras stateau acasa. In caminul situat in cladirile actualei scoli profesionale Sfanta Ana de pe Bulevardul Independentei erau cazati in jur de 100 de ucenici, în general sasi, maghiari si romani. Nu prea erau tigani pentru că nu aveau 4 clase primare, iar meseriile lor specifice: muzicant, fierar, potcovar, cazangiu, le invatau in familie.

Pe langa ucenicie si scoala mai aveam si alte preocupari. Participam la toate serbarile strajereşti. Strajaria era o organizatie nationala instituita in scoli, de la gradinita pana la facultate, patronata de rege. In fruntea ei se afla un anume Sidorovici. Activitatile constau în intreceri cultural-sportive si in serbari nationale la care participau toate scolile. Uniforma de strajer era obligatorie la aceste manifestari. Fetele purtau fusta si bluza albastre, ciorapi albi şi basca alba sau albastra iar baietii purtau numai basca alba cu insigna strajerilor si uniforma specifica fiecarei scoli. Strajerii se salutau prin ridicarea mainii drepte si cu urarea Sanatate. Se cantau cantece strajaresti patriotice, foarte frumoase. Pe unele dintre ele le stiu si acum.

Pavel Tarnovan, fost elev al Scolii de ucenici Bistrita, 91 ani

2808 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro