Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  26 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015MISTERELE Bistriţei: Mesajul unui preot de Crăciun, în Bistrița de altădată... „Veniți, domni și proști, săraci și bogați...”

25/12/2017 12:37:28 Ioana BRADEA  
Parcă mai puţin preocupaţi de mese îmbelşugate, probabil colindând mai mult şi petrecând o grămadă de timp împreună, fără să fie inutil copleşiţi de împodobitul bradului sau cadourile sofisticate aduse de Moş Crăciun – bistriţenii de altădată sărbătoreau Crăciunul la biserică. Un preot din Şanţ transmitea un emoţionant mesaj într-un ziar local:

Mai ales în preajma Naşterii Domnului, ziarele care apăreau în Bistriţa interbelică obişnuiau să publice inedite colinde culese de profesori şi învăţători din satele învecinate sau chiar poeme dedicate Crăciunului, scrise de liceeni.

Nu lipseau nici mesajele unor preoţi - savuroase, grație limbajului învechit și plin de farmec - cum a fost şi cel publicat în Revista Bistriţei de preotul Pamfil Grapini (1855 – 1945), care a slujit în Biserica cu hramul Sfinţii apostoli Petru şi Pavel din Şanţ până în anul 1939.

Preotul Pamfil Grapini îi întreba retoric pe bistriţeni dacă „este ceva mai măiestos oare ce să întreacă mărirea de azi și cea de două mii de ani, ce ni-a conservat’o biserica noastră? Veniţi, deci, domni şi proşti, bogaţi şi săraci să restaurăm pacea între oameni şi Dumnezeu, că din aceasta va răsări tăria bisericei şi poporului nostru! Hristos se naşte, măriţi-l, Christos din ceruri întâmpinaţi-l, Christos pe pământ – înălţaţi-vă... Cântaţi Domnului tot pământul... şi Domnul darurilor şi a păcei să vă dee ca toţi una să fiţi! Cu acestea doresc sărbători fericite tuturor...!

O altă personalitate a acelor vremuri precum Ion Tomuţă, transmitea concitadinilor, la rândul său, că „sărbătoarea Nașterii Domnului este prilej de reculegere sufletească. Să întâmpinăm marea sărbătoare în speranța că ea ne va lumina ochii minții și va vărsa în sufletele noastre picurii credinței, lumina bunătății și dragostei creștine...

În Săptămâna care apărea la Bistrița în anii '30, tot în preajma sărbătorilor de iarnă, era publicată o poezie scrisă de Ligia Agata Mureşian, aflată în clasa a 3-a, lic.: Vis și realitate de Crăciun

Moș Crăciun cu plete ninse

Și cu fața zâmbitoare,

Te-am văzut în vis aseară

Coborând din lumi de soare

...

Mă sileam să fiu cuminte

Să-ți plac dragă Moș Crăciun,

Căci văzusem îngerașii

Cum trimisu-i-ai la drum.

Prin pădurea cea de brad

Fâlfâind din aripioare

Aduceau pe întrecut

Dulci scumpeturi lucitoare

Așteptându-mi îngerașul

Stam visând lângă cuptor

Iar afară o colindă

Tremură încetișor.

Moș Crăciun

Cât ești de bun!

Iisus mic

În veci iubit,

Fii preamărit!

Dar fă ca să rămân mereu

Copilul Tău!

Iar voi copii, să știți

Că v'am vorbit

De-un dulce vis trăit.

Acestea, dar și multe alte colinde străvechi – au fost scoase la iveală zilele trecute de cercetătorii Muzeului Județean care le-au publicat pe cartoline – împodobind un brad, în cadrul evenimentului Crăciun în Bistrița-Năsăud, doar cu asemenea creații și „semne” ale bistrițenilor de demult.

Foto @ Bistrița de altădată

11954 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do
Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro