Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  8 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



MISTERELE Bistriţei: Cea mai veche biserică din oraş a fost ortodoxă dintotdeauna (VIDEO)

07/06/2015 10:08:36 Ioana BRADEA  
Cea mai veche biserică din Bistriţa, botezată de bistriţeni „biserica de la Coroana” şi cunoscută în Evul Mediu drept Mănăstirea Minorită continuă să suscite pasiuni şi controverse, mai ales când vine vorba de misterioasele sale origini. Biserica a aparţinut dintotdeauna călugărilor ortodocşi – susţine răspicat preotul Nicolae Feier.

A fost găsit un document care mi-a demolat toată ştiinţa despe acest subiect... Această biserică, printr-un ordin, o lege a episcopului Transilvaniei Andei Szekey abia în 1336 a fost luată de la grecii schismatici, adică, mai pe româneşte de la românii ortodocşi şi a fost dată ordinului fraţilor minoriţi ai ordinului Sfântului Francisc de Assisi... Dacă veţi să vă documentaţi asupra acestui fapt, intraţi pe Google, la Misterele Bistriţei, şi citiţi acolo că doamna Milea publică pentru prima dată documentul acesta în care se arată că biserica este luată de la românii ortodocşi şi dată fraţilor minoriţi... Deci suntem vechi pe aici...” a remarcat ieri preotul Nicolae Feier, la deschiderea oficială a Reuniunii de muzică religioasă „Bartolomeu Anania”.

Preotul Nicolae Feier a făcut un scurt istoric al bisericii şi a ţinut să precizeze că procesul aflat în derulare cu credincioşii greco-catolici care revendică imobilul – se apropie de sfârşit şi că, de fapt, lucrurile stau cu totul altfel decât ne imaginam: „Oraşul a cescut în jurul acestei biserici care este pomenită în documente încă din anul 1068... În timpul unei lupte de la Chiraleş se vorbeşte tangenţial şi despre această biserică, ca existând... Este o mirare... Şi totuşi documentele încep încet-încet să vorbească...” a mai spus Nicolae Feier.

Conform site-ului Primăriei Bistriţa, clădirea a fost construită în jurul anilor 1270 – 1280, în stil gotic timpuriu, monumentul suferind mai multe reparaţii şi transformări: prima dintre acestea a fost consemnată în anul 1494, iar între anii 1518–1520, sub conducerea maistrului Sigismund, monumentul a fost modificat în stil gotic târziu, mai apoi apărând şi adăugiri în stil baroc.

După 1541, când minoriţii au părăsit oraşul, clădirea a servit o vreme ca hambar şi pivniţă de vinuri.

Dacă în secolul al XVIII–lea, interiorul monumentului a fost adaptat stilului gotic, după anul 1895, când a fost cumpărat de români, (care nu aveau voie să–şi construiască biserică proprie în oraş), a fost adaptat pentru cultul ortodox.

Trecerea a fost terminată în anul 1988, când pereţii bisericii au fost acoperiţi cu pictură murală (frescă) în stil neobizantin. Din vechiul monument din secolul al XIII–lea se mai păstrează doar corul. Tipologic, construcţia face parte din categoria bisericilor sală, cu fronton masiv la faţada vestică, decorat cu o rozetă. Nava este sprijinită de contraforţi înalţi şi un cor încheiat cu absidă poligonală. 

10234 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro