Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  57 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



MISTERELE Bistriţei: Ce ascunde căminul pentru persoane vârstnice, în trecut fostă mănăstire dominicană, construită de „Câinii Domnului”

02/01/2016 14:34:33 Bianca SARA  
Centrul istoric al Bistriței ascunde una dintre cele mai vechi mănăstiri dominicane din Transilvania. Aceasta a fost ridicată de către „călugării cu glugi negre” sau „câinii Domnului” cum mai erau numiți, cei care au pus bazele inchiziției.

Cine-ar fi crezut că Bistrița se numără printre localitățile cu una dintre cele mai timpurii așezăminte ale ordinului călugărilor dominicani.

Mănăstirea dominicană situată în centrul istoric al orașului, aproape de unul dintre puținele ziduri ale cetății care încă a rămas în picioare, a fost ridicată în anul 1245.

Pe locul respectiv funcționează momentan un cămin pentru persoane vârstnice. Asta pentru că în 1800, mănăstirea deja nu mai era în picioare, fiind distrusă în parte de incendiile din 1680 și respectiv din 1758.

Călătorii din secolele XVII și XVIII-lea care au călcat prin vechea cetate săsească descriu mănăstirea ca fiind foarte mare și grandioasă, dotată cu multe chili.

Pe baza descrierii lor a fost făcută și o schiță a acestei mănăstiri. Se pare că ordinul călugărilor dominicani în Transilvania și în Bistrița avea o influență destul de mare. În secolul al XIV-lea, mănăstirea de călugări a fost completată de încă una ridicată în apropiere, dedicată măicuțelor.

La 1510, acest convent era format din 22 de călugărițe, deținând numeroase bunuri și proprietăți. O donație din anul 1485, în valoare de 1000 de florini includea o pescărie în Viile Tecii și o moară. După îndepărtarea călugărițelor din oraș, bunurile mănăstirii de maici au trecut în proprietatea orașului”, dezvăluie istoricii locali Vasile Duda și Corneliu Gaiu, în „Topografia monumentelor din municipiul Bistrița”.

Cine erau călugării dominicani sau „Câinii Domnului”, care au pus bazele mănăstirii?

Frații pedicatori sau călugării dominicani au început să se înmulțească după anul 1216, după ce au început să fie agreați de papalitate. Una dintre cele mai importante misiuni ale fraților predicatori a fost convertirea la creștinism a neamurilor păgâne.

Istoricii spun că acești călugări dominicani, recunoscuți după glugile negre, semănau teamă oriunde mergeau. Această frăție monahală catolică a dus la revoluționarea din temelii a vieții religioase din întreaga Europa medievală.

Ordinul Dominicanilor a fost unealta cu care Biserica a luptat cu ereziile, superstițiile și ideile care se îndepărtau de dogmele religioase.

Perioada de aur a acestui ordin a fost secolul al XIII-lea, când călugării au luptat cel mai intens cu ereziile și practicile păgâne.

Istoricii spun că Ordinul Dominican a jucat un rol important în apariția și funcționarea temutei inchiziții. Papii care au condus biserica au considerat că acești călugări erau cel mai bine pregătiți pentru a combate ereziile, motiv pentru care una dintre sarcinile principale ale acestora era anchetarea celor care se îndepărtau de Cel de Sus.

7363 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro