Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  16 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015MISTERELE Bistriței: Bârfe pe îndelete, cai cu zorzoane și mii de lei adunați la balurile mascate de altădată, în Bistrița

11/01/2015 09:08:38 Ioana BRADEA  
„Publicul bistrițian știe să aprecieze cu căldură toate manifestațiile de interes cultural-social, contribuind cu dragă inimă pentru scopurile nobile ale Reuniunii Doamnelor: înălțarea și consolidrea societății românești din Bistrița...” scriau cronicarii de la Gazeta Bistriții în martie 1925.

Despre balul mascat pus la cale de Reuniunea Doamnelor române din Bistrița s programat în seara zilei de 7 februarie, în saloanele Centrului Cultural, cronicarii de la Gazeta Bistriții scriau, în martie 1925, că a fost un succes peste așteptări „atât din punct de vedere moral, cât și material...

Cu deosebire corpul ofițeresc din Garnizoana Bistrița și-a dat concursul său valoros, fără de care o reușită completă nu se poate închipui.

Doamnele și domnișoarele s-au prezentat, în mare parte, în costume drăgălașe, bogate, variate, dând întregei petreceri o priveliște din cele mai admirabile și fermecătoare.

S-a petrecut în cea mai bună dispoziție până în zorii zilei, publicul rămânând deplin mulțumit de felul cum reuniunea doamnelor române știe să organizeze și să pună la cale petreceri și baluri aranjate toate cu mult simț artistic și cu multă delicateță.

Venitul curat al acestui bal a fost de aproape 5.000 Lei, cu care fondul reuniunei se ridică la frumoasa sumă de 41.860 lei, rezultat al muncii și activității neobosite a doamnelor din această reuniune...” mai scrie Gazeta Bistriții în numărul 5 din 1 martie 1925.

Pentru ca doamnele și domnișoarele să aibă timp de pregătire, data desfășurării unui bal era cunoscută cu multă vreme înainte. Orașul era animat iar magazinele de stofe, spițeriile, croitoresele, coafezele dar și cei care se ocupau de amenajarea și împodobirea trăsurilor și a cailor cu tot felul de zorzoane erau asaltați pur și simplu de clienți – unul mai exigent decât altul.

Cei înstăriți, atunci când nu organizau petrecerea acasă, își aduceau familia la bal cu birja iar îmbrăcămintea, în special a odraslelor, se confecționa la casele de modă din alte părți. Unii dintre participanți veneau pe jos, în grupuri, pe familii – tocmai ca să-și etaleze toaletele pe care le doreau remarcate.

În special vineri era seara eleganței pentru că atunci aveau loc cele mai multe spectacole și baluri care dădeau bistrițenilor ocazia de a-și expune toaletele sofisticate.

Cam toți cei care participau la baluri erau, în general, preocupați la maximum să exceleze și la capitolul „preparate culinare” care se serveau invitaților spre miezul nopții, atunci când muzica făcea pauza cea mare.

Mesele erau de obicei aranjate pe marginile sălii de dans și erau mai mult decât îmbelșugate. Ba, uneori, se aduceau și mese suplimentare pe care se aranjau bucatele aduse în coșuri mari, acoperite cu ștergare înflorate.

Acum era momentul cel mai potrivit pentru a se începe și vânătoarea viitorilor miri sau mirese: se purtau discuții, se puneau la cale mici teste asupra viitorilor miri și se analizau ofertele sau opțiunile.

Mult timp după asemenea baluri „gura târgului” devenea mai mult decât slobodă – mamele, bunicile sau suratele dansatoare rămase singure comentau tot felul de întâmplări văzute, auzite sau presupuse, bârfind pe îndelete...

~ va urma ~

 

Sursa: Elena Pleniceanu, „Modă și baluri în Bistrița, la sfârșit de secol XIX și început de secol XX”, articol publicat în Revista Bistriței Nr. XXVII, editată de Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud

5987 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do
Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro