Formatia Pasarea Colibri va concerta vineri, la Sala Polivalenta in cadrul Galei BISTRITA FOLK ZECE. In avanpremiera acestui eveniment Mircea Baniciu ne vorbeste despre cum s-a nascut trupa Pasarea Colibri, dar si despre relatia sa cu formatia Phoenix.
Florin S.: Mircea Baniciu, Pasarea Colibri poate ramane in istorie ca fiind grupul care, in anii nouazeci, a readus muzica folk romaneasca in preferintele publicului de la noi. Ce ne poti spune despre inceputurile acestei trupe?
Mircea Baniciu: Ele au fost intamplatoare, am putea spune si nu intamplatoare, pentru ca asa cred eu ca nimic nu este intamplator! Pe Pittis il intrebau multi cum, cum, cum s-a intamplat treaba asta, iar el a zis ca asa a vrut Dumnezeu sa se intample. Si probabil, aproape sigur ca asa a fost sa fie! Noi ne tot gandeam sa facem cate-o “prieteneasca”, daca-i pot spune asa! Vorbeam cu Vasile Seicaru intr-o perioada, dupa aceea am vorbit cu Mircea Vintila si ziceam ca sa ne-adunam si uite, intamplarea a facut ca dupa ce am imprimat eu Secunda 2, cu Vlady Cnejevici, cu care cantam deja impreuna, au venit Mircea Vintila si Florian Pittis la noi si au zis “dom’le, nu vreti sa facem un album?” Se numea “Nu trantiti usa ” albumul acela care mie mi se pare unul foarte frumos si nu stiu de ce Mircea nu l-a reeditat! Jumatate din aportul la acel album era al lui Florian Pittis, jumatate – Mircea Vintila. Si era foarte interesant, l-am orchestrat in studio, l-am aranjat, l-am coafat, discul a aparut si nu la multa vreme dupa ce discul acela a fost facut noi am avut niste spectacole impreuna. Si a venit unul dintre prietenii nostri si a zis “nu vreti sa faceti un album ? Pentru ca sunati foarte bine impreuna!” Si s-a intamplat acest lucru, sigur, dupa mai multe evenimente in care noi am participat separat: eu cu Cnejevici si Mircea Vintila cu Florian Pittis. Lucrurile s-au legat spontan si fara nici un fel de greutate!
Fl.S.: In ce ani se intamplau toate acestea?
Mircea Baniciu: In ’91 – ’92! Iar in ’93 eram deja pe val!
Fl.S.: Mircea Baniciu, romanii au strabatut deceniile opt si noua ale veacului trecut avand nostalgia trupei Phoenix, de care te leaga si pe tine o perioada foarte importanta din viata si cariera ta. A fost, cumva, Pasarea Colibri o replica peste ani la marea trupa Phoenix?
Mircea Baniciu: Initial asa a fost! Aveam nevoie de o deshidere, as putea spune, Phoenix fiind un fenomen destul de incrancenat, din cauza personajului pe care il stim cu totii! Eu am avut perioade in care am lipsit de acolo pentru ca erau perioade in care nu mi-a fost prea bine, motiv pentru care nu am participat la spectacolele acelea. Si-atunci ceilalti mi-au propus sa cantam si piesele acelea si uite asa s-a legat treaba! Phoenix-ul a fost si ramane pentru mine un moment foarte important! Dar, ma rog, daca lucrurile nu s-au legat…au plecat mai multi de la Phoenix, nu doar eu si, din pacate Phoenix e intr-o deriva la ora asta si nu stiu ce-o sa se mai intample cu ea, o spun cu mare parere de rau! Eu spuneam asa, glumind si nu prea, ca diferenta intre Phoenix si Colibri a fost ca la Phoenix a fost dictatura, iar la Colibri libertate.
Fl.S.: Atat tu, cu Vlady Cnejevici, cat si Florian Pittis si Mircea Vintila ati cantat la diferite editii al festivalului Bistrita Folk, dar niciodata impreuna. Te rog vorbeste-ne despre formula de acum a trupei si in ce masura spiritul Pasarea Colibri traieste in continuare in voi!
Mircea Baniciu: Spiritul acesta ramane pentru ca piesele lui Florian Pittis, care din pacate nu mai este printre noi, in buna masura o sa le preluam noi. Le stim, pntru ca har Domnului, le-am cantat impreuna atatia ani de zile, iar Pasarea Colibri ramane ca format muzical aceeasi cu cea de acum niste ani de zile. Ramanem in prim-planul trupei cei trei membrii de baza, Mircea Baniciu, Mircea Vintila si Vlady Cnejevici, care s-a ocupat tot timpul de orchestratii In plus l-am luat ca si colaborator pe un prieten de-al nostru, Teo Boar, care este un chitarist foarte bun si care completeaza electric, as putea spune niste piese ale caror valente ar fi trebuit puse in evidenta. Ma refer aici la Vinovatii fara vina, la Pisica neagra si altele, pe care le-am compus eu intre timp si care au fost imprimate in studio cu chitara electrica. Iar baiatul acesta vine sa umple un spatiu pe care il credem foarte important. Deci, suntem tot patru mari si lati, cum am fost dintotdeauna, dar s-au schimbat pozitiile pe scena: eu si cu Vintila suntem pe centru si Vlady si Teo sunt pe margini. Inainte era Florian Pittis pe centru si ne-am zis ca trebuiesc doi, acum, sa-l suplineasca!
Fl.S.: De data aceasta Gala Bistrita folk se va desfasura in Sala Polivalenta din Bistrita, un spatiu deschis in care asteptam foarte multi tineri, cum se intampla peste tot unde cantati voi. Cum explici aceasta apetenta a tinerilor pentru Pasarea Colibri? Tinerii, chiar si copiii, va stiu refrenele!
Mircea Baniciu: Motivul pentru care trupa aceasta a ramas atat de populara este ca ne-am exprimat simplu, ca ne-am exprimat curat, fara improvizatii, fara incercari de a impresiona nejustificat. Tinerii de acum invata cantecele noastre de pe albumele luate de parintii lor, albume pe care le vindem foarte bine si acum. Deci, generatia noua stie de la celelalte generatii cantecele acestea, asa ca nu ne asteptam sa nu cante cu noi!
Fl.S.: Spuneam ca am mutat gala folk la Sala Polivalenta, unde este loc pentru mai multi spectatori. Haide, lanseaza o invitatie pentru bistriteni si pentru fanii vostii din acest tinut, sa zic asa, pentru a veni la concertul vostru de vineri!
Mircea Baniciu: Pai cred ca acuma o sa fie loc, ca pana anii trecuti era destul de putin pentru cata lume vroia sa vina la festival. Deci ii invit pe toti, cu mic, cu mare, care cum poate s-ajunga! Suntem convinsi ca sunt multi doritori de-a ne asculta si in imprejurimile Bistritei si va fi un spectacol frumos si, cred, important pentru toti cei care ne iubesc!
A consemnat Florin Sasarman
Gala Bistrita Folk Zece este organizata de Centrul Cultural Municipal Bistrita si ASCRIM, cu sprijinul Primariei si Consiliului Local Bistrita, al Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud prin Centrul Judetean pentru Cultura si al Directiei Judetene de Sport si Tineret Bistrita-Nasaud. Spectacolul se va desfasura in data de 18 noiembrie la Sala Polivalenta, de la ora 18.00, iar biletele de intrare au fost puse in vanzare la Centrul Cultural Municipal Bistrita. Pretul unui bilet este de 20 de lei, elevii si studentii beneficiind de o reducere de 50%.