Candidatura lui Mircea Archiudean la Primăria Bistrița a atras atenția alegătorilor, dar și a partidelor politice, cărora le-a încurcat „puțin” calculele, asta având în vedere că notorietatea și încrederea de care se bucură tânărul om de afaceri au crescut rapid, într-un timp foarte scurt.
S-ar putea spune că nu stați deloc rău la capitolul notorietate. De ce nu candidați din partea unui partid?
Pot să spun că am primit un feedback favorabil în ceea ce privește candidatura mea. Am primit și primesc în continuare multe mesaje de susținere, solicitări, diverse sugestii, dar și critici din partea cetățenilor, iar dincolo de sentimentul că am parte de notorietate, există acel sentiment de responsabilitate care devine pe zi ce trece tot mai important. Toate reacțiile pe care le primesc zilnic de la cetățenii Bistriței îmi întăresc convingerea că implicarea mea are o susținere adevărată.
În legătură cu hotărârea mea de a nu candida din partea unui partid, aș putea să răspund așa cum spun toți oamenii: „M-am săturat de politică și politicieni”... Dar n-o să mă folosesc de acest clișeu. Politica, în sine, nu e neapărat un lucru rău, iar să știi să faci politică poate fi o calitate, atunci când înțelegi politica în complexitatea și profunzimea ei. Dar să fii curtat de un partid politic de la noi nu e tocmai o mândrie, în momentul de față.
Am avut întâlniri cu partidele de dreapta. Ba, mai mult, am o adeziune la unul dintre partide care a încercat să mă arunce în luptă, favorizându-l, de fapt, pe Ovidiu Crețu. Am refuzat prezentarea mea, în calitate de candidat, din partea acestui partid și am informat conducerea partidului că voi renunța și la calitatea de simplu membru.
Credeți într-o unificare a dreptei la Bistrița?
Am avut discuții cu ambele formațiuni de dreapta. Rezultatul a fost previzibil. E aproape imposibilă o asemenea unificare, din cauza orgoliilor și a intereselor de partid. Sunt consilieri municipali de care nu a auzit 95 la sută din populația Bistriței, pentru că nu au făcut nimic. Ei vor vrea în continuare locuri pe liste. Nu contează unde. La municipiu, la parlament, la europarlamentare. Partidele politice refuză să se reformeze în profunzime și să ia considerare ceea ce își dorește electoratul, preferând încercările grotești de a păcăli în continuare și de a-și urmări interesele de grup, trecând peste orice conduită morală și sacrificând atât interesele Bistriței, cât și imaginea unui om, cum e în cazul candidatului vehiculat de PNL.
Totuși, susținerea unui partid politic este importantă. Există mașinării de partid, mașinării de vot. Nu cumva v-ați pripit?
Așa mi-au explicat și cei de la partide. Că fără sprijinul unui partid voi pierde. Dar s-ar putea să se înșele. În cabina de vot nu stă nimeni cu un pistol la tâmpla ta să-ți spună pe cine să votezi. Consider că electoratul a evoluat. Cererea de reformare a clasei politice venită din stradă nu înseamnă să te folosești de Archiudean sau de altcineva pentru a-ți spăla imaginea. Reformarea trebuie făcută în esența spațiului politic, cu fiecare om politic. Să nu ne ascundem după oameni, simboluri și minciuni. M-a frapat ceea ce s-a întâmplat la PNL. Scandal, păcăleală, uluială, iar la mijloc, un om profesionist în domeniul său, care urmează să fie folosit ca „detergent politic”. Adică să scoată „petele altora”. Nu cred că asta își doresc oamenii și am rezerve cu privire la faptul că vor înghiți momeala cu artistul integru, inocent și profesionist, proaspăt lansat în politică. Personal, nu cred în ideea de actori și cântăreți propulsați în administrație. Nu trebuie să fii un geniu ca să vezi ce s-a întâmplat când au fost folosiți oameni din această zonă de către partidele politice.
Unii au sugerat că propunerea PNL-ului a speriat puțin contracandidații...
Dacă un candidat la Primăria Bistrița are de ce să se teamă, acest lucru este reprezentat de exigențele cetățenilor și nerăbdarea acumulată în ani de zile, de când multe dintre doleanțele lor au fost ignorate. Eu nu mă lupt cu Ovidiu Crețu și nici cu artiști pe care i-a lovit brusc nostalgia pentru orașul natal. Mă lupt cu sistemul politic perimat.
Pe de altă parte, remarc încăpățânarea unora pentru proiectele lor fanteziste, parcă rupte de realitatea din Bistrița, gen Wonderland sau Bistrița culturală și universitară. Și eu sunt de părere că orașul are nevoie de un proiect îndrăzneț, care să-l scoată din mediocritate, dar după cum atrăgeam atenția, recent, nu poți să chemi oamenii la o stagiune permanentă de teatru sau la un eveniment cultural de anvergură, când ei încă ies din curți cu cizme de cauciuc și trebuie să-și scoată apa și noroiul din beci după fiecare ploaie. Primesc zilnic mesaje de la oameni care așteaptă de ani de zile să primească o locuință, care nu au asfalt, nu au canalizare, își rup mașinile pe bulevardele principale, sunt deranjați de gunoaiele din oraș, nu au suficiente creșe și grădinițe... Oamenii nu mai au răbdare cu aceste lucruri și cu multe altele care trebuie soluționate urgent și asta ar trebui să-l preocupe pe un candidat la primărie, nu aceste numere „spectaculoase” de iluzionism cu care ies unii, acum, de după cortină.
În concluzie, candidați independent?
Da. Sunt hotărât. Dar nu sunt atât de independent. Sunt dependent de ceilalți cetățeni ai orașului care gândesc la fel ca mine și care mă susțin. Sunt independent politic, dar dependent de oamenii cu bună credință ce și-au dat seama că Mircea Archiudean este concitadinul lor și le cunoaște problemele. Sunt dependent de oamenii care au văzut în viziunea mea, viitorul acestui oraș, Un oraș căruia să-i ștergem tristețea cu un nou mod de a face administrație. Totuși, pentru a putea învinge sistemul politic actual, probabil voi aduna în jurul meu mai mulți oameni care să fie organizați într-un partid local și care să reprezinte interesele bistrițenilor la nivel de municipiu, în Consiliul Local.
Credeți că aveți șanse să câștigați primăria?
Mai mulți lideri politici s-au exprimat clar că nu am nicio șansă. Vom vedea cum va reacționa electoratul.